
Forrás: pixabay
A bevezető előadást Csizmadia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének kereskedelmi vezetője tartotta. A bodzatermesztés az utóbbi húsz évben lendült fel: 2003-ban 1500 hektár körül volt a területe, majd egy évtizeddel később már 4500, újabb tíz év múlva pedig mintegy 6000 hektár. A csúcs 2017–2019-ben volt 6500 hektár körül. A termésmennyiség pedig 2019-ben volt a legtöbb, átlépte a 20 ezer tonnát, és rövid hullámvölgy után az idén is meghaladta a 15 ezret.
Az árak is ingadoznak, a kezdeti 60 forinttól kilogrammonként 200-270 forintig nőtt, aztán a Covid-fertőzés és a világméretű lezárások miatt kilőtt 500 forint fölé. Ez már az az árszint, amikor visszaesik a vásárlókedv. A békeidők áringadozásai sem magyarázhatók egyszerűen a kínálat és a kereslet viszonyával, a készleteket, a spekulációs vásárlásokat és a helyettesítő termékeket is számításba kell venni.
Az áremelkedés velejárója volt a sűrítmény drágulása, ami oda vezetett, hogy a gyártók átírták a receptúráikat olcsóbb színezőanyagra, például fekete répára. A magas átvételi ár hatására megindult a spekuláció, tavaly Ukrajnában gyűjtött bodzát hoztak be az Európai Unióba. A járvány csillapodásával visszaesett a funkcionális élelmiszerek fogyasztása, emiatt beragadtak készletek hazánkban és Ukrajnában is. Tavaly ennek következtében a korábbinál nagyobb készlettel indult a szezon, az ár pedig 100 forint körül alakult. Nagy kérdés, hogy az idén miért esett 60 forintra annak ellenére, hogy kevesebb lett a termés.
A kereslet lanyhulására lehetett számítani, és az ukrán behozatal megismétlődése is várható volt. Az időjárási szélsőségek a bodzát is érintik, és minőségi problémák is adódtak. Az idei termés kevés volt, de mégsem annyira, hogy jobban megfizették volna a bodzát, mert a gyártók nagyobb recessziótól tartva nem akartak készletezni. Ilyen helyzetben annyiért veszik meg az alapanyagot, amennyiért a termelők odaadják, és a jelek szerint
A Botész 80 tagot tömörítő szövetkezet, fő termékük a bodza, de kajszit, meggyet, cseresznyét, homoktövist és áfonyát is értékesítenek. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy újabb partnereket, piacokat találjanak, mondta Csizmadia György. Angol nyelvű honlapot fejlesztettek és új termékeik vannak. Európa piaca már telített, a világpiacon pedig drágák az európai termékek, bár elismerik a jó minőségüket. Más utat kell keresni, mégpedig az igényes biotermékek, étrend-kiegészítők, életmóditalok és a gyógyszeripar területén. Ez a minőségi piacképes hosszú távon elfogadni a 200-220 forintos átvételi árat, és remélhetőleg 2-3 ezer tonnás mennyiséget lehet elhelyezni. Az idén észak-európai, amerikai és kelet-ázsiai vevőjelöltekkel vették fel a kapcsolatot, és több nemzetközi kiállításon bemutatták az új termékeket.
A 200 milliliteres gyümölcsesszenciát cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül, kíméletes hőkezeléssel készítik, illetve liofilizált bodzájuk is van. Ezeket kis mennyiségben betegségek megelőzésére vagy a gyógyulás támogatására érdemes fogyasztani.
Szükségesnek látszik a további termékfejlesztés, mert a piacon a natúr szűretlen gyümölcsleveket, liofilizált és porított gyümölcsöt, valamint a koncentrátumot is keresik. Ezekből világszerte számos egészségvédő terméket készítenek, például gyerekeknek szánt sűrítményt, gumicukrot, különböző kapszulákat.
Az alapanyagnak természetesen nagyon megbízhatónak, kiváló minőségűnek kell lennie, és alapkövetelmény a biotermesztés, hangsúlyozta Csizmadia György.
Természetes gyógyító
Nemzetközi egyetemi tudományos kutatások sora mutatta ki, hogy a bodza antibakteriális és antivirális, továbbá gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és sejtszaporodást gátló tulajdonságokkal rendelkezik.
A- és B-vitamin is megtalálható benne, C-vitamin-tartalma pedig duplája a citrusfélékének. Emellett a bodzabogyó természetes vasforrás, amit tudományos adatok támasztanak alá. Betegség-megelőzésre, gyógyulás elősegítésére is kiváló lehet. |