0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ötven kilométeres diéta – a helyi élelmiszer

Van egy réteg, a tudatos vásárlóké, akik úgynevezett 50 kilométeres diétát tartanak. Ennek értelmében helyi élelmiszert vásárolnak, fogyasztanak, mert az fenntartható, hiszen közelről érkezik, így kisebb a szállítás környezetterhelése.

Állatokra szükség van

Bár az állati eredetű termékek előállításának jóval nagyobb a kibocsátása, mint a növényeké, a szakember fontosnak tartotta megemlíteni, hogyha szeretnénk húst fogyasztani, akkor azt tegyük helyi, lokális forrásból. Az ugyanis vitathatatlan, hogy az állattenyésztés és a növényi kultúrák termesztése egymásra épülnek.

„Ha egy talajregeneráló gazdálkodási formában gondolkozunk, akkor annak első eleme az lesz, hogy végy x köbméter trágyát, így az állattartás egy megkerülhetetlen szempont”

– mondta az előadó, aki arra is emlékeztetett, hogy a kultúrtájak, ahogy azokat ma ismerjük, az állattartás hatására alakultak olyanná, amilyenek napjainkban. Fajgazdagok, és számos ökoszisztéma-szolgáltatás kapcsolódik hozzájuk pusztán az állatok jelenléte, a legelés, taposás, trágyázás miatt.

A teljes életciklus-elemzés fázisait tovább vizsgálva a csomagolás kibocsátása körülbelül 5 százalék körüli. Az előadó visszautalt rá, hogyha a helyi élelmiszerekkel megspórolható kibocsátás körülbelül

4 százalék a szállítást illetően, akkor egyértelmű, hogy a helyi élelmiszerrendszerekben tovább minimalizálható a csomagolásból eredő kibocsátás, hiszen ott jellemzően sokkal kevesebbet alkalmaznak.

A kis távolság önmagában még nem előny

Az is fontos szempont ugyanis, hogy ökológiai sivatagnak tekinthető monokultúrás termesztésről beszélünk, vagy pedig egy kis léptékben működő, többféle növényt termesztő gazdaságról, amelyik rendkívüli mozaikosságot mutat az adott területen, kíméli a talajt és a vizet is jobban megtartja.

A tájfajták művelésbe vonása fontos szempont a kis léptékű termelésben, hiszen ezek a helyi környezethez, klimatikus viszonyokhoz, kártevő faunához alkalmazkodtak, ezért jóval kevesebb vegyszerhasználatot igényelnek. A beporzók világméretű pusztulása miatt ez a szempont nem elhanyagolható. A tájfajták pedig, különös tekintettel a klímaváltozásra, tulajdonképpen génbankot jelentenek. Belőlük van lehetőségünk válogatni, hogy a megváltozott környezethez leginkább alkalmas fajtát válasszuk.

Amikor helyi élelmiszerrendszerben vásárolunk, akkor az áru ellenértéke a gazdához kerül, aki nagyobb eséllyel fogja szintén helyben elkölteni a pénzét például a beszállítóinál, így az a gazdaságon belül helyben forog, többször hasznosul. Azonban a lépték itt sem mindegy, hiszen skálafüggő. A helyi élelmiszerek kapcsán folyamatosan felmerülő kérdés, hogy mi számít helyinek, a 30, 50 vagy 100 kilométer vagy a még nagyobb távolság. Az Egyesült Államokban például 400 mérföldben, azaz 644 kilométerben határozták meg azt a távolságot, ami szerint valami még helyinek számít – hívta fel a figyelmet a biológus-közgazdász.

A kistermelők fogyása drámai

A helyi élelmiszer egyre gyakrabban szerepel a vidékfejlesztési szakpolitikákban, mint olyan, ami fejleszti az adott gazdaságot. De, hogy tényleg így van-e, ennek a kérdésnek a megválaszolására irodalmi áttekintést végeztek Benedek Zsófia és munkatársai. Eszerint jövedelmi és foglalkoztatási szempontból a legtöbb esetben kimutatható a hatása, a GDP szempontjából azonban a tanulmányok 40 százaléka nem talált ilyet. Vagyis a helyi GDP-ben nem realizálódik ez a többlet. A közvetett hatások is fontosak lehetnek, ezek monetáris jellegű hatások, vagy még inkább nem piacosítható előnyök, például a fogyasztói bizalom növekedése, illetve gyakran felmerül, hogy a helyi élelmiszerrendszereken keresztül növelhető az adott terület népességmegtartó képessége. Ezzel kapcsolatban Bendek Zsófia elmondta, hogy a mezőgazdasági összeírások szerint a rendszerváltáskor Magyarországon

1 millió 395 ezer, többségében kistermelő tevékenykedett. Ez a szám 2020-ra drá­maian, 227 ezerre csökkent. Ez a tény stratégiai jellegű, élelmezésbiztonsági kérdéseket vet fel, különösen a Covid-járvány után.

A kosárközösségben működő fogyasztói kontroll

A Szolnoki Kosár Közösség 2020. Áprilisában kezdte meg a tevékenységét, aminek a Jóllét Műhely Egyesület adja a jogi keretet.

A bevásárlóközösségek fenntarthatósági potenciálja igen nagy más ellátási láncokkal összehasonlítva. Ez a bevásárlási forma az előadó szerint egyfelől hatékony, másfelől népszerű. Kedvezőek a termelőknek és a vásárlóknak is, hiszen mindkét fél számára kiszámíthatóvá teszik a vásárlásokat. Fontos szerepet töltenek be a fenntarthatósági átmenetben is, mert viszonylag sok szereplősek, a piacokhoz hasonlóan hitelesek, átláthatóak, nem utolsó sorban túlmutatnak a növekedési kényszeren.

„Környezetvédelmi szempontból a helyi élelmiszer tehát fenntartható lehet, ám ennek elsődleges oka nem a kis távolságban rejlik, hanem sokkal inkább abban, hogy lehetőség van a talaj regeneráló művelésre, a csomagolás elhagyására, a táj­fajták hasznosítására. A helyi élelmiszer fenntartható megoldás lehet, de nem azért, mert kicsi a szállítás környezetterhelése, vagy mert különösebben jó a helyi gazdaságnak, sokkal inkább a fogyasztó döntéseinek sorozatán múlik, mennyire lesz fenntartható”

– foglalta össze kutatásaik eredményeit Benedek Zsófia.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: