0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A polish – a legkisebb házinyúlfajta

A polish jellemzően nem éri el az 1 kilogrammos testtömeget. A fajtát elegáns, egyenes tartás jellemzi. Miniatűr, finom csontozatú és karcsú nyulak, íves, mezei­nyúl-­szerű testtel.
A szerző felvételei

Ha valakitől megkérdezik, melyik a legkisebb házinyúlfajta, általában rávágja, hogy a holland törpenyúl (avagy színes törpenyúl). Utóbbi fajta nagyon népszerű a hobbitartók és a tenyésztők körében is, gyakran láthatjuk kiállításokon. Viszont nem a legkisebb termetű fajta, ugyanis ha a standardokat vesszük, ez a cím a polisht illeti meg.

Nemcsak a súlya miatt illetheti figyelem, hanem fura testalakulása miatt is.

Mint nagy testvére, a belga vitás, a polish is különleges testformával bír: tartása, testarányai a mezei nyulakéra emlékeztetnek inkább, mint a hagyományos házinyúlfajtára (a belga vitás még nevében is őrzi, hogy sokáig vitásnak tartották az eredetét, azt gondolták, valahogyan keveréke a házi és a mezei nyúlnak).

Annak ellenére, hogy neve alapján Lengyelországból származhatna, eredetét tekintve inkább Angliához kötődik. A fajta az Amerikai Egyesült Államokban Britannia Petite néven ismert (ahol szintén van egy polish nevezetű kistermetű fajta, de az nem azonos a most bemutatott aprósággal, az hagyományosabb kinézetű, nagyobb súlyú fajta).

A polish kifejezetten ritka, szülőhazáján és az Egyesült Államokon kívül nem találkozni gyakran velük, még kiállításon sem. Ezekben az országokban is inkább a tenyésztők körében ismert. Apró termete ellenére nem hordozza a törpeség génjét, a tenyésztők csak szelekcióval hozták létre a ma ismert apró termetű fajtát.

A standard leírás szerint a polish egy miniatűr, finom csontozatú, és rövid, finom szőrzetű (ún. „fly back” típus) fajta. A szőrtípus jellemző a fajtára, komoly hiba, ha más fajtáknál elfogadott durvább szőrzetű. Kiállításon magasan ülő pozícióban mutatják be, így érvényesül legjobban kecses termete. Összességében is egy finom, kecses fajta képét mutatja, hosszúkás fej, keskenyebb vállak, erőteljesebb hátulsó testfél jellemzi. Ideális alkatú egyednél oldalról nézve a nyúl első lábai, mellkasa a fejével és a fülével egyenes vonalat alkot, miközben a hát egy negyed kört ír le a nyaktól a farokig, hasvonala pedig felhúzott. Fülei a fejhez képest hosszúak, szorosan egymás mellett hordja, testsúlya legfeljebb 1,134 kg (2,5 font) lehet, ennél nagyobb testsúly kizárást von maga után a kiállításon.

A legtöbb standard nyúlszínben elismerik, de leggyakrabban albínó, illetve a vadas vörös változatban fordul elő.

Magyarországon szinte ismeretlen a fajta, pedig figyelmet érdemelne érdekes külleme és apró termete miatt, ami nem a törpeség gén miatt alakult ki, tehát stabilan öröklődik. Tartása nem különbözik a többi nyúlfajtáétól, törékeny külseje ellenére nem érzékenyebb, nem igényel különleges körülményeket. Etetésének alapja a jó minőségű fűszéna, és mindig biztosítsunk tiszta ivóvizet.

Mint a többi törpefajta, természetesen ez is igényli télen a zárt tartást, illetve kis termete ellenére viszonylag nagy helyet kell biztosítani neki, mert élénk vérmérsékletű, sokat mozgó állat. Meghálálja a nagy kifutót, lakásban a napi többszöri sétát.

A tenyésztőknek kihívást jelent a megfelelő típus megtartása vagy javítása, így számukra is sok örömet nyújthat. Beszerzése az egyetlen nehézség, utánjárást igényel, ha megfelelő minőségű tenyészállatokhoz szeretnének jutni, de azért nem lehetetlen.

Polish vagy színes törpe?

Ha egymás mellett látjuk a két fajtát, egyértelmű a különbség. A színes törpe sokkal robusztusabb, feje jóval kerekebb, teste hengeres, ha pózol is, nem olyan magas az ülőpozíció, mint a polish esetében, mivel lábai rövidebbek, hasa pedig soha nem felhúzott. Testsúlyban mutatkozik átfedés, a kisebb színes törpék lehetnek 1 kg körüliek, de azért jellemzően a polish átlagsúlya kevesebb.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: