Időpont: 2024. február 29. (csütörtök), 9:00-17:00
Helyszín: AERO Hotel, Jakabszállás Repülőtér, Jakabszállás, II. körzet tanya 12, 6078
Mit kínál a III. REL EXPO?
- Találkozási, tanácskozási pont a kistermelők, kézművesek, falusi vendégasztalt kínálók, vidéki turizmussal és vidékfejlesztéssel foglalkozó szakértők számára.
- Innovatív lehetőségek megismertetését az elérhető REL eszközökről és berendezésekről, valamint szolgáltatásokról az élelmiszer- és kézműves termékek feldolgozásához, csomagolásához, logisztikájához és értékesítéséhez.
- Sokszínű és kisméretű termelők, vállalkozók igényeire szabott szolgáltatások, modellek kínálatát.
- Gépmustrát az automata gyártók, kisüzemi hús-, tej-, gyümölcsfeldolgozók részéről, valamint webshop üzemeltetők szolgáltatásait.
Konzultációs lehetőség a hatósági szakértőkkel egyéni kérdésekről, biotermesztés, feldolgozás, csomagolás, étkeztetés, értékesítés, szállásadás témában; nemzetközi jó gyakorlatok megismerését; Francia védjegyezési, márkaépítési szakértői közreműködést; REL csoportok, REL közösségek bemutatkozását; az agroturizmust támogató szervezetek bemutatkozását; kiszerelt méz és mézes termékek értékláncának fejlesztési lehetőségeit; vezetett kiállítói túrákat kérdésekkel-válaszokkal.
Az első REL EXPO fő tematikáját az innovatív eszközök, módszerek adták, míg a második expo a válságállóság, a reziliencia, ellenállóvá válás lehetőségeivel foglalkozott, valamint a gomba értéklánc került a fókuszba.
A hazai fajtamézek bemutatása és azok szerepének ismertetése kiemelkedő jelentőségű a fogyasztói tájékoztatásban, s ösztönzőleg hat a jó minőségű termelői méz előállítására és hozzájárul a hazai mézfogyasztás mennyiségi növeléséhez és minőségi irányba történő bővítéséhez.
Emellett szó lesz a 2023. november 15-én megjelent kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023 AM rendeletről, mely tartalmazza a kistermelőket érintő aktuális szabályozást, és új lehetőségeket nyit a kistermelői feldolgozás, valamint a könnyebb piacra jutás előtt.
Ezen aktualitásokra igyekszik mintákat és jó gyakorlatokat bemutatni a REL szereplők (termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, kosárközösségek, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők) számára.
Az esemény tehát egyedülálló lehetőség az aktuális trendek megismeréséhez, következő támogatási időszak pályázataihoz, ötletadó fejlesztési lehetőségek, üzleti és szakmai partnerségek kialakításához. Emellett az esemény helyszínén helyi termékek és innovatív eszközök értékesítésére is helyet biztosítanak a szervezők, melyre kiállítóként regisztrálni itt lehet.