0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Közel hatszorosára emelték az élelmiszeripari fejlesztések támogatását

A nagy érdeklődés miatt 6-ról 33 milliárd forintra emelte a kormány a szeptemberben bejelentett Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) keretösszegét.
Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) célja, hogy a pályázók hatékonyabban és innovatívabban tudjanak megjelenni beszállítóként a kiskereskedelmi láncoknál, illetve a horeca-szektorban

A kormány döntésének köszönhetően 78 magyar vállalkozás kaphat támogatást versenyképességének növelésére, az élelmiszeripari beruházások és kapacitások bővítésére, és összességében több mint 45 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg. A többi közt gyártósorok beszerzése, zöldenergia-fejlesztés, csomagolásfejlesztés, raktárbővítés, hűtéstechnikai fejlesztések valósulnak meg.

A programra összesen 114 pályázatot nyújtottak be hazai cégek. A pályázók kilenctizede 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás volt, és kétharmaduk kevesebb, mint 100 főt alkalmaz, vagyis feltörekvő vállalkozásnak számít.

Mivel a nemzetgazdasági szempontból is értékesnek tekinthető tervek támogatási igénye jóval meghaladta a rendelkezésre álló, 6 milliárd forintos keretet, a GFM kezdeményezésére a kormány annak jelentős mértékű megemeléséről döntött.

A fejlesztések révén az alacsonyabb hozzáadott értékű termékstruktúrával működő beszállítók magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztését, gyártását kezdhetik meg. Korszerű ipar 4.0 technológiák alkalmazásával, innovációval és kutatási-fejlesztési tevékenységgel javíthatják hatékonyságukat és termelékenységüket, a technológiai szintlépésnek köszönhetően pedig nő a versenyképességük.

A GFM közleménye azt is kiemelte: fontos a már bizonyított, feltörekvő cégek versenyhelyzetben tartása, hogy a nehéz gazdasági környezetben se halasszák el fejlesztéseiket, ne maradjanak el többi európai uniós beszállítótól.

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) célja, hogy a pályázók hatékonyabban és innovatívabban tudjanak megjelenni beszállítóként a kiskereskedelmi láncoknál, illetve a horeca-szektorban. Az elnyerhető forrást hazai élelmiszeripari kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, valamint azok konzorciumai kaphatják meg beszállítói tevékenységük és infrastruktúrájuk fejlesztésére. A felhívásra a borászatot kivéve minden szektor pályázhatott.

A vissza nem téríntendő támogatás 300-500 millió forint közötti összeg, a támogatás intenzitása pedig legfeljebb 70 százalékos. A 30 százalékos önrészből 15 százalék lehet a piaci hitel.

Illusztráció
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: