0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Chipek helyettesíthetik az állatkísérleteket

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy 3D-nyomtatott laborchipet, amelynek segítségével könnyebben tesztelhető az egyes hatóanyagok eloszlása anélkül, hogy állatokat kellene bevonni kíséreltekbe.

Egy gyógyszer kifejlesztése során akár több ezer állaton is kísérletezhetnek, azonban rengeteg gyógyszer nem mutatja a kívánt hatásokat.  Az úgynevezett „body-on-a-chip”-ekben viszont ugyanúgy áramolhatnak a gyógyszerek és a hatóanyagok, mint az élő szervezetekben, így a kutatók megvizsgálhatják, mely szervekbe halmozódott fel a gyógyszer.

Ez azt jelentheti, hogy az állatkísérletek részben vagy egészben kiválthatók lesznek a jövőben.

Liam Carr, az eszköz feltalálója a Guardiannek elmondta, hogy a 3D-nyomtatott műanyag rendszerben PET-CT felvételek segítségével vizsgálják a gyógyszerek egyenletes áramlását, így jól látható, hogy az adott gyógyszer hol és mennyi időt tölt a szervezetben.

Azzal, hogy a chipekkel nemcsak egy, hanem több szerv rendszerszintű vizsgálata is lehetséges, jelentősen csökkenthetők a gyógyszerfejlesztés költségei is. A hatóanyagok gyorsabban kerülhetnek be a klinikai alkalmazásba, és olyan rendszerek vizsgálhatók, melyek jobban leképezik az emberi szervezetet, mint az állatoké.

A kutatók szerint a fejlesztés egyes daganatos betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint neurodegeneratív betegségek vizsgálata esetén is hasznos lehet.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: