
Kárásztelek az előző néhány évben került fel a világ pezsgőtérképére. Ezt azzal érdemelte ki a ma Romániában található kis Szilágy megyei falu, hogy az ott készült pezsgők sorra szerzik az aranyérmeket a nemzetközi versenyeken az évszázados, tradicionális pezsgőházak mellett.
A szilágysomlyói borvidéken mindig fehérszőlőt ültettek, ám ő úgy vélte, hogy a pezsgőhöz kékszőlő is kell, méghozzá Pinot noir. Meghatározta a jelenlegi ültetvények helyét és azt is, hogy ezen a grand cru területen, szakítva az addigi hagyományokkal, a teraszos művelés helyett hegy-völgy irányúak legyenek a sorok. Ez a benapozás miatt fontos, még akkor is, ha nehezebb a művelése. Gál Tibor lett volna a pincészet egyik alapítója is, ha nem jön közbe a váratlan halála, meséli a kezdetekről Leitersdorfer Edit, a pincészet ügyvezető igazgatója.
Pezsgőnek való termőhely
Debrecentől száz kilométerre keletre, a szilágysági dombok lábától néhány kilométerre északra található Kárásztelek, dél felől pedig az Erdély kristályszigetének is nevezett Szilágysomlyói borvidék határolja. Az agyagos, csillámpalás talaj, a déli fekvésű amfiteátrum alakzat védettsége teszi alkalmassá a legjobb pezsgőborok alapját adó szőlők termesztésére. Gál Tibor a 2000-es évek elején előre megérezte a pezsgőtrendet, azt, hogy mire termőre fordulnak az ültetvények, és megérik a palackban a pezsgő, fellendül a fogyasztása.
Célirányos fajtaszerkezetA birtok csaknem felét kitevő Pinot noir maximálisan megmutatja fajtajellegét pezsgőként, gyöngyözőborként és vörösborként egyaránt, ezért a pincészet zászlóshajója lett és a pezsgők gerincét képezi. Kifinomult zamatot kölcsönöz a pezsgő- alapboroknak, mélységet, komplexitást, teltséget ad a pezsgőnek, legyen az fehér, rozé vagy házasítás. Mellette Chardonnay, Pinot meunier a klasszikus pezsgő-alapfajták, valamint Rajnai rizling és az Erdélyben hagyományos Királyleányka szerepel a birtok fajtái közt. |

Nem érte meg, hogy álma megvalósuljon, elképzelését a Pannonhalmi Főapátság közreműködésével magyarországi és erdélyi befektetőcsoport tagjai keltették életre, akik részt vesznek a stratégiai döntésekben és a pincészet életében.

Telepítéskor 6250 tő/hektár sűrűséggel ültették a szőlőt, mert így egymással versengve sokkal mélyebbre hatol a tőkék gyökere, ami hosszú távon kiválóan működik. A minőség volt a legfontosabb célkitűzés, ezért nem használnak például szüretelőgépet, minden fürtöt kézzel szednek le. Az egyszálvesszős Guyot-művelésmód mellett döntöttek, amit könnyű karbantartani. Egyelőre hagyományos növényvédelemmel dolgoznak, és gondolkodnak az ökológiai gazdálkodásra való áttérésen.
Az ültetvényben a metszéstől kezdve külön nevelik a pezsgőnek, gyöngyözőbornak és csendes boroknak szánt tőkéket, hogy az évjárat adta legszebb termést szüretelhessék minden kategóriának.
Gyors feldolgozás, hosszú érlelés
A pincészet megtervezésekor is a pezsgőkészítésre fókuszáltak. Minden mozzanat, az első és a második erjedéstől a hosszú palackos érlelésen, rázáson, degorzsáláson keresztül a címkézésig egy helyen történik. A pezsgőkészítés szempontjából különösen fontos, hogy a megújuló energiaforrásokat használó 1600 négyzetméteres pinceépület a szőlőültetvény közvetlen szomszédságában található, így a leszüretelt termést már akár fél óra múlva feldolgozhatják, ismerteti a szőlőültetvény szakmai paramétereit Bereczki Csaba szőlész-borász. Tíz évvel ezelőtt, nagyon fiatalon, az egyetemről érkezett az akkor nemrég indult pincészethez, és az ő szakmai érdeme a kiváló minőségű pezsgők készítése, amelyeket Carassia néven hoznak forgalomba.

Az alapborok, amelyek 2019-től kezdődően már több évjáratból származó bort is tartalmaznak, fajtánként vagy házasítva kerülnek palackba. A pezsgőkészítés nagyon precíz döntések sorozata az alapborok házasításától az érlelési időn keresztül a végleges cukortartalom beállításáig.
|
Az érlelés időtartamát minden esetben a bor fejlődése határozza meg. A Carassia pezsgők standard palackok esetében legkevesebb 20 hónapot, a magnumok 30 hónapot érlelődnek seprőn, de a bor evolúciójától függően ez hosszabb idő is lehet. Kevesebb nem. A hosszú palackos érlelés a tradicionális módszerrel készült pezsgők lényege.

Idő és türelem

Mi a titka a gyors szakmai eredményeknek? Nehéz kérdésnek tartja Bereczki Csaba, a pezsgők készítője, ehhez sok mindennek kellett összeállnia. A legfontosabbak a helyi adottságok, a terroir kiválasztása és a tulajdonosok hozzáállása.
Borkészítési filozófiájuk pedig kizárólag a minőségre épül. Tudják és érzik minden évjárat alkalmával, hogy a legértékesebb a borkészítésben a jó szüret, a tökéletes alapbor, az idő és a türelem. A törvényes érlelési idő többszöröse, húsz hónap a saját maguknak kijelölt minimális idő, amit a pezsgők seprőn töltenek, de több is lehet, ha a borok fejlődése ezt igényli. A gyöngyözőborok esetében a gyümölcsösség megőrzése, a saját erjedésből származó szén-dioxid szaturálása az elsődleges szempont, míg a csendes boroknál a terroir- és fajtajegyek, valamint az adott évjárat nyújtotta kvalitások kiemelése. Nem céljuk nagyra növekedni, a magas minőségre fókuszálnak, és az ezt értékelők számára készülnek a pezsgőik, mondja a borász.
Az etalon mindenképpen Champagne, de azon kívül is lehet csúcsminőségű pezsgőt készíteni. A cél az, hogy a világon mindenhol ismerjék Kárásztelket a minőségi pezsgőjéről.