0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Már virágzik hazánk különleges, fokozottan védett virága

A magyar kikerics a legkorábban szirmait bontogató vadon élő virágunk. Általában nem várja meg a tavasz eljövetelét, már a téli napsugarak előcsalják a növényt, és ha az időjárás kedvezően alakul, akkor már januárban szirmait bontogatja.

Fő virágzási ideje január-február – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Magyar kikerics (Colchicum hungaricum)
Fotó: wikimedia

Ennek az apró, fehér szirmú virágnak már csak egyetlen természetes élőhelye ismert hazánkban a Villányi-hegységben, egészen pontosan annak legmagasabb, sziget szerűen kiemelkedő tömbjében, Szársomlyón. Kimondottan a meszes talajt kedveli, a Szársomlyó hegy déli oldalán a mészkőpadok gyorsan száradó, mohás sziklagyepeiben él.

A magyar kikerics kiemelt oltalom alatt álló, fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke 100 000 forint/egyed.

Azonban nem csak a növény, hanem az élőhelye is szigorúan védett. 1944-ben országos jelentőségű természetvédelmi területnek nyilvánították a hazánkban megtalálható egyedek élőhelyét, a Szársomlyó Természetvédelmi Területet.

A magyar kikericset Szársomlyón 1867. február 18-án Janka Viktor magyar botanikus fedezte fel, aki a Magyar Nemzeti Múzeum növénytárának vezetője volt. Ez a mutatós és törékenynek tűnő virág, a többi kikericshez hasonlóan mérgező.

A virágról képek ide kattintva tekinthetők meg.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Magazin ajánló: