0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Komoly károkat okoz a belvíz a Rábaközben és a Hanság mentén

Míg az ország legnagyobb területén nem lehet belvízveszélyről beszélni, észak-nyugaton, a Rábaközben és a Hanság mentén komoly károkat okoz a gazdálkodóknak a belvíz.
Az őszi vetések vízzel borítottsága eléri a harminc-negyven százalékot Győr-Moson-Sopron vármegyében, a területek húsz-harminc százalékát be sem tudták vetni az őszi csapadék miatt – tájékoztatott Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke

Az éves csapadékátlag duplája esett már a térségre, és jövő hétre még további várható, amit csak súlyosbít, hogy felmelegedésre is számítani kell.

A vízügyi szakemberek szerint kedvezően alakulnak a kül- és belvízszintek a régióban, néhol csökkenthették a december 23-án elrendelt készültséget is. Változatlan azonban a helyzet a Rábca és a Marcal mentén, valamint a Kapuvár–Hanság belvízvédelmi szakaszon.

Éjjel-nappali műszakban zajlik a szivattyúzás a bősárkányi, a börcsi, a lesvári, a mosonszentmiklósi, a győrsövényházi és a tárnokréti szivattyútelepeken, míg a szavai, bácsai, gyirmóti szivattyútelepek és a babkerti szivattyúállás mobilszivattyúja nappali műszakban üzemel

– írta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a közösségi oldalán.

Január 4-i közlésük szerint 11 427 hektár az elöntött területek nagysága, és 83 munkatársuk dolgozik fáradhatatlanul, hogy a belvízvédekezés gördülékenyen haladjon.

Egyelőre folyik a károk felmérése, de Györkös Tibor növénytermesztési igazgató szerint 30-40 hektár áll víz alatt a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. őszi vetéséből. A nagyszentjánosi központi területektől távolabbi szántóikon pedig a vízzel borítottság miatt nincsenek megszántva, előkészítve a földek a tavaszi vetésre.

„Van olyan területünk, ahol 1115 milliméter esett tavaly, miközben az előző években 5-600 milliméter szokott. November közepétől-végétől pedig már nem tudta elnyelni a nedvességet a föld, a talajon megálló vizek összefolynak.” A felgyűlt belvíz mellett a Bakonyér kiöntése miatt is víz alá került 3-4 hektár bevetett szántójuk, ami már biztosan ki fog pusztulni.

Figyelik az időjárást, és még a jövő hétre is további csapadékra, valamint felmelegedésre is számítaniuk kell.

A rozsban, őszi búzában, árpában várható terméskiesés mellett azzal is számolniuk kell, hogy nem, vagy nem a tervezett módon tudnak eleget tenni az AKG és más támogatási programok előírásainak. A várható káruk attól is függ, hogy mit tudnak majd tavasszal elvetni, de több tízmillió, akár százmillió forint is lehet. Folyamatosan mérik és rögzítik a szükséges vis major és biztosítási bejelentések előkészítése érdekében, emellett szivattyúzással és a csatornák kitisztításával igyekeznek levezetni a földekről a vizet.

A szakember azt is elmondta, hogy a kapuvári részen gyakori a belvíz, Nagyszentjános térségében azonban nem jellemző, de növénybiztosítást minden évben kötnek, hiszen mindig számítani kell rá, hogy valami nem úgy alakul, ahogyan várják. A csapadékvizet nem tartalékolják, mivel az öntözést a Dunából, illetve a Kis-Rábáról oldják meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: