0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Víz alatt állnak Nagy-Britannia fontos zöldségtermő területei

Komoly gondokat okoz Nagy-Britanniában a kiszámíthatatlan időjárás, és valószínűleg a megszokottnál több importzöldségre fog szorulni az ország, mivel kulcsfontosságú termőterületeket öntött el a víz, írja a The Grocer.

Ahogy az online szaklapban olvastuk, valószínűleg hosszú távra határozza meg Nagy-Britannia zöldség-önellátását a mostani helyzet, vagyis, hogy éppen a legfontosabb termesztőkörzetekben küzdenek nagyon komoly áradásokkal.

illusztráció (fotó: Freepik)

Tim O’Malley, a Nationwide Produce termelői csoport igazgatója elmondta, hogy Lincolnshire-ben a Welland folyó áradása miatt elsősorban sárgarépa-, paszternák- és póréhagymatermő területek kerültek víz alá. Mint fogalmazott, emiatt

minden bizonnyal folytatódni fog a tendencia, és a szezonok vége felé egyre több és több importra lesz szükség az Egyesült Királyságban. Ez viszont a nemzetközi légkör miatt egyre nehezebb lesz,

tette hozzá, arra célozva, hogy az utóbbi évek import sárgarépájának nagy része Izraelből származott, ez a beszerzési forrás pedig most meglehetősen bizonytalanná vált.

Lincolnshire és Nottinghamshire – a sárgarépa és a póréhagyma két fontos termesztőkörzete – különösen rosszul járt a mostani áradásokban, és számos gazdálkodó úgy látja, hogy egyáltalán nem fogja tudni betakarítani a gyökérzöldségeket.

Akinél van még menthető áru, az pedig abban reménykedik, hogy fagypont felett marad a hőmérséklet, és nem fagy át az elöntött zöldség, mert az tényleg lenullázná a betakarítható mennyiséget.

A súlyos helyzet rávilágít arra, hogy a kormánynak fel kell ismernie a hazai élelmiszertermelés stratégiai fontosságát, és sürgősen megoldásokat kell találnia a kárenyhítésre, hogy gazdák továbbra is képesek legyenek élelmiszert termelni a lakosság számára, fogalmazott Tom Bradshaw, a nemzeti gazdaszövetség elnökhelyettese.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: