0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Denevérek jelenthetik a megoldást cukorbetegség ellen?

A gyümölcsevő denevérek, bármennyire meglepő, nem csak hogy tolerálják a magas cukorbevitelt, de ez a legideálisabb is számukra. Ez a képességük a jövőben pedig akár még az orvostudomány hasznára is válhat.

denevér, gyümölcs, fa, cukorGyógyír a cukorbetegeknek

A túlzott cukorbevitel végzetes következményekkel járhat az emberi szervezetre, hiszen olyan problémák melegágya lehet, mint a cukorbetegség, a túlsúly, sőt, akár a rák kockázatát is növelheti – írja az earth.com. Ezzel ellentétben

a gyümölcsevő denevérek naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő gyümölcsmennyiséget fogyasztanak el.

Felmerül a kérdés: ezek az állatok miért nem szenvednek hasonló következményektől, mint mi, emberek?

Az amerikai US San Francisco egyetem kutatói annak próbáltak utánajárni, a gyümölcsevő denevérek hogyan fejlesztettek ki ilyen magas cukortoleranciát. Ehhez számos intézménnyel folytattak együttműködést, többek között a Koreai Yonsei Egyetemmel.

Eredményeik segíthetnek, hogy a jövőben megelőzhetővé váljon a diabétesz, mely jelenleg minden nyolcadik haláleset kiváltó oka az Amerikai Egyesült Államokban.

Gyümölcsevő denevérek édes élete

A gyümölcsevő denevérek napi 20 órát töltenek alvással, mindösszesen négy órára kelnek fel, azért, hogy magukhoz vegyék táplálékukat.

Az állat sejtjeinek DNS-e annak táplálkozási igényének függvényében be- vagy kikapcsolja a megfelelő géneket. Ez pedig lehetővé teszi, hogy szervezete megfelelően reagálhasson a vércukorszint hirtelen növekvéséhez vagy akár csökkenéséhez. Nem úgy, mint a barna hosszúfülű denevér genetikája, mely teljes mértékben a rovarevő étrendhez alkalmazkodott.

Egyedi kutatás emlősökkel

Az orvosok régóta keresik a megoldást, mely nem csak a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban válhat hatékonnyá, de annak megelőzésében is iránymutató lehet, ehhez pedig denevérek tanulmányozása is segítséget nyújtott. A kutatócsoport megállapította, hogy rovarevő társaikhoz képest

a gyümölcsevő denevérek hasnyálmirigye több olyan sejtet tartalmaz, mely inzulint termel.

Mindemellett veséik képesek arra, hogy megtartsák a cukros, vizes gyümölcsalapú étrendjükből származó értékes elektrolitokat.

„Már a DNS rendkívül apró eltérései is lehetővé teszik a gyümölcsevő denevérek számára ezt az életmódot. Muszáj lesz megértenünk ezt a cukoranyagcserét, hogy segíthessünk azoknak az embertársainknak, akik állapota súlyosan közelít a diabétesz felé” – hívta fel a figyelmet Wei Gordon, a tanulmány társszerzője.

„A gyümölcsevő denevérek olyan génrendszerrel vannak megáldva, mely hiba nélkül szabályozza az állat vércukorszintjét. Ebből tanulva szeretnénk hatékonyabb inzulinterápiás módszereket kifejleszteni emberek számára” – mondta Nadav Ahituv, az egyetem Humángenetikai Intézetének vezetője, a tanulmány egyik szerzője.

A denevérek, melyek számtalan eltérő családdal rendelkeznek, a sikeres evolúciós változások számos példáját fel tudják sorakoztatni, legyen szó immunrendszerről vagy egyedi táplálkozási módról.

„Igazán különleges, hogy kísérleti egerek helyett lehetőségünk volt a természetben keresni a megoldást a humánegészségügy problémájára” – mondta Gordon.

A tudósok hangsúlyozták, mindez még csak a kutatás kezdete, lehetséges, hogy a jövőben valóban denevérek segítenek majd megoldást találni a cukorbetegség ellen. Tanulmányuk a Nature Communications folyóiratban jelent meg. denevér, sötét, gyümölcs, zöldség, cukor

Ajánljuk még:

Mi a gond a kutyák ürülékevésével?

A kecskék kedvenc téli csemegéje a kidobott karácsonyfa

Forrás: earth.com

Magazin ajánló: