0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A mostani csapadéktól függ a tavaszi belvíz – a földek állapota január közepén

Riportunk elkészítésekor 5 001 hektár szántó, 6 109 hektár rét-legelő és 8 634 hektár egyéb művelési ághoz tartozó terület volt belvízzel elöntött. A gazdák megfelelő talajműveléssel segíthetnek a gondokon.
Belvíz januárjában
fotó: mmg/Csatlós Norbert

Január közepén mind a 12 vízügyi igazgatóság folytatott belvízvédekezést. Szivattyútelepek dolgoztak az átemelésen, a tározókban, holtágakban és medrekben betározott vízmennyiség pedig 37,3 millió köbméter volt.

A térségünkben is jelentős csapadék hullott az ősz folyamán, illetve most december eleje óta a hó is megérkezett. Itt az elmúlt évekhez képest most már látszanak a jelentős belvízzel fedett területek. Az árkok megteltek csapadékkal, valamint most egy csöppet olvad a hó, ezért a földek kint jól megteltek vízzel.  Erre egyébként nagyon nagy szükségünk volt, mert az elmúlt években, a tavalyi, tavalyelőtti aszály nagy kárt okozott.

– mondta Szilágyi Tibor, a Farmlife Kft. ügyvezetője, a NAK Tolna vármegyei alelnöke.

Épp ezért a bátaszéki gazdálkodó úgy gondolja, probléma a belvíz, de ez még mindig a kisebbik rossz, mert ameddig víz van a földben, addig van növénytermesztés.

A vármegyében egyébként a dombvidéken a völgyekben több helyütt állt meg a víz, illetve a Sárközben vannak nagyobb belvizes foltok – nem véletlenül hívják a tájegységet Sárköznek.

A gazdálkodó a saját feladataikat így foglalta össze:

Szilágyi Tibor, gazdálkodó, a Farmlife Kft ügyvezetője

-A legtöbb, amit mi gazdálkodók tenni tudunk, az egyrészt, hogy magát a területeinket megfelelően műveljünk, hogy amennyire lehet, a vízmegtartó képességét az általunk művelt területeken elősegítsük. Gondolok itt mondjuk a szántóföldi lazításra. Továbbá a vízelvezető árkok, amennyiben azok rendesen karban vannak tartva, akkor elősegítik, hogy a víz, amikor többlet van, megfelelően lefolyjon, illetve amikor meg szükség van, akkor adott esetben zsiliprendszerrel jobban bent lehetne tartani a mezőgazdasági területek környezetében a talajvizet.

A vármegyei agrárkamara alelnöke szerint az új KAP alaptámogatásainál bevezetett Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot, vagyis HMKÁ-előírások sokat segítenek abban, hogy a gazdák vízmegtartó termelést folytassanak és akár a belvizet se tartsák feltétlenül rossznak.

Belvíz januárjában
fotó: mmg/Csatlós Norbert
Belvíz januárjában
fotó: mmg/Csatlós Norbert
Forrás: magyarmezogazdasag.hu