0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Erősen húzhatnak a kelet-közép európai régió piacai idén

Az év első felében alapvetően stabil forintra számítanak az OTP Bank szakértői.

érmék, növény

Némi aranykitettség tartása mellett változatlanul a részvények alulsúlyozását ajánlják az OTP Bank szakértői befektetési stratégiájukban. Bár folytatódhat az infláció csökkenése, de szerintük a beárazott kamatcsökkentésekkel túlszaladt az európai piac, a fejlett és a hazai kötvénypiacokon is kevesebb kamatcsökkentés várható, mint amennyit a piac áraz, emiatt a jelenlegi hozamszinteken nem vonzóak a hosszabb futamidejű kötvények. Úgy vélik, a legnagyobb profitnövekedést a feltörekvő részvénypiacokon láthatjuk majd az idén, míg a forint esetében alapvetően stabil árfolyamra számítanak az év első felében, noha a gyengülés irányába mutató kockázatok is érzékelhetők.

Rendkívül konzisztens jegybanki politikára van szükség ahhoz, hogy összejöjjenek az idei évre vonatkozó elemzői konszenzusban foglaltak: a folytatódó dezinflációhoz, a kamatcsökkentésekhez és a gazdaság puha landolásához a monetáris politikának tökéletesen kell időzítenie a lépéseit.

Kiemelten érvényes ez a világgazdasági folyamatok alakításában is kitüntetett szerepű Fedre, hiszen amennyiben az amerikai központi bank későn kezd lazítani, azzal recessziót kockáztathat, ha pedig túl korán, akkor viszont az infláció elleni harcot veszítheti el – hívják fel a figyelmet friss befektetési stratégiájukban az OTP Elemzési Központ és az OTP Global Markets szakértői.

A puha landolást nem lehet még borítékolni

Miközben a befektetői és elemzői közösség is a gazdasági puha landolást tartja leginkább elképzelhetőnek, az OTP Bank szakértői ehhez képest lefele és felfele mutató kockázatokat is azonosítanak.

Emiatt a befektetési stratégiát is úgy állították össze, hogy az akár egy recessziós forgatókönyv, vagy egy továbbra is erős növekedéssel, viszont ismét inflációs kockázatokkal járó környezetben is tudjon védelmet biztosítani. Mindezt úgy, hogy portfóliószinten kevesebb részvény és több kötvény tartását javasolják (előnyben részesítve a rövidebb lejáratokat a hosszabbakkal szemben) némi aranykitettség mellett. Ez az allokáció egy recessziós kimenetel esetére véd, miközben figyelembe veszi azt is, hogy a részvények a jelenlegi magasságokban a kötvényekhez képest már relatíve drágább választásnak mondhatók.

A stratégia régiós és szektorallokációja reagál arra a lehetséges kimenetelre, melyben a gazdaságok nem csúsznak recesszióba (akár újabb költségvetési stimulusok hatására), viszont ezzel együtt a dezinfláció is lelassul a várthoz képest, esetlegesen átnómenetileg elakad. Ennek megfelelően a választási években jellemzően amúgy is alacsonyabb hozamokat produkáló amerikai részvénypiacot alulsúlyozták, és azon belül is a ciklikusabb kitettségek, vagyis az eddig gyengébben teljesítő kisebb méretű részvényszegmens felé fordultak.

Noha a továbbra is érdemben olcsóbb európai piac a feldolgozóiparban elindult stabilizálódásból jobban profitálhat, a szakértők a kategórián belüli felülsúlyozottságot a feltörekvő piacok és a kelet-közép-európai részvénypiacon keresztül alakítanák ki.

A legnagyobb profitnövekedés a feltörekvőktől várható idén, és az amerikai kamatemelési ciklus vége, illetve a dollár erősödés megakadása is hátszelet jelenthet nekik.

A mi régiónk globálisan továbbra is a legolcsóbb, tavaly sok félelemre rácáfolt, a lengyel választás kimenetele pedig aktívan hozzájárulhat ahhoz, hogy a régió ismét felülteljesítsen ebben az évben.

A szektorallokációt tekintve a ciklusokon átívelő befektetési lehetőségekre esett az elemzők választása. Idén is jelentős profitnövekedést ígér például az egészségügy, ráadásul a szektor defenzív és a mesterséges intelligenciából is profitálhat, a vártnál erősebb gazdasági növekedés esetén pedig jól ki lehet használni az ipari szektor ciklikusságát, miközben a szektort a deglobalizációs trendek és az elmúlt évek alacsonyabb beruházási kiadásai, valamint a fiskális oldali támogatások is segítik.

Forrás: OTP közlemény

Magazin ajánló: