0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Egyre nő a talajoltó készítmények használata

Mikrobiális talajoltó anyagokkal növelhető a hozam a mezőgazdaságban és számos kedvezőtlen talajtulajdonság is javítható, hangsúlyozták a Terragro Kft. szervezésében folytatott kerekasztal-beszélgetés résztvevői az AGROmashEXPO kiállításon.
Biofil AGROmash
Fotó: Csatlós Norbert

Szkladányi Sándor, a 25 éve alapított Biofil Kft. ügyvezetője vázolta a manapság a gazdálkodók előtt álló, talajjal kapcsolatos problémákat. Az utóbbi évtizedekben mindinkább nyilvánvalóvá vált, hogy a hazai talajok állapota romlik, savasodás, szikesedés lép fel, szennyeződnek a vizeink. Mindez az intenzív talajhasználatból és elhibázott műtrágyázásból ered. Többféle megoldást dolgoztak ki a problémák kezelésére, ilyen a forgatás nélküli talajművelés, a precíziós gazdálkodás és erre szolgál a kemikáliák használatának adminisztratív visszaszorítása. Léteznek azonban biológiai megoldások is, amelyek a baktériumokat hívják segítségül.

Ezek a mikrobák nagy tömegben és változatosságban élnek a talajban és sok közülük segít kiváltani vagy csökkenteni a műtrágyázást. Csak a baktériumok egyes fajai képesek megkötni a levegőből a nitrogént, ugyanakkor nem károsítják a mikorrhiza kapcsolatot.

Világszerte egyre nagyobb területen használnak ilyen talajoltó készítményeket vagy másbiológiai termékeket, tette hozzá Ország Csaba, a Terragro Kft. kereskedelmi igazgatója. Összesen egymilliárd dollár éves forgalmat becsülnek ezen a téren, a legnagyobb felhasználók pedig Észak- és Dél-Amerika, valamint Európa termelői.

Évente 10%-kal bővül a forgalom, ami igen gyors fejlődést jelent.

A legnagyobb vállalatok foglalkoznak termékfejlesztéssel, illetve vásárolnak fel biológiai megoldásokkal foglalkozó cégeket. Húzóerő a piacon a biotermékek növekvő forgalma, valamint az is, hogy az Európai Unióban folyamatosan vonják ki a kemikáliákat a használatból. Magyarországon az a sajátos helyzet áll fenn, hogy többszereplős a piac, több magyar cég fejleszt mikrobiális készítményeket.

Biofil AGROmash
Fotó: Csatlós Norbert
Eddig 400-500 ezer hektáron, azaz a hazai szántóterület tizedén használtak talajoltó mikrobákat hazánkban, de az Agro-ökológiai program (AÖP) hatására megsokszorozódik ez a terület.

Nemcsak a felhasználás változik, a kutatásban is új irányokat követnek a fejlesztők. Máté Rózsa, a Biofil Kft. kutatási vezetője elmondta, hogy a korábbi, általános talajoltó készítmények mellett az úgynevezett problémamegoldó termékekre fókuszálnak. Az egyik legfontosabb megoldandó probléma a szárazságtűrés, amin ugyancsak képesek segíteni a baktériumok. Léteznek olyan fajok, amelyek poliszacharidokat választanak ki, és nyálkaréteget képeznek a növények gyökerén, ahol a baktériumok élnek. A kutatás arra irányul, hogy megtalálják azokat a törzseket, amelyek a legtöbb nyálka képzésére alkalmasak és jól szaporodnak, követik a gyökérfejlődést.

Talajból fertőző betegségek ellen is védenek egyes baktériumkészítmények, mert több tucat vagy több száz olyan anyagot termelnek, amelyek gátolják a gombák fejlődését vagy szaporodását. Ily módon természetesen csak a talajból fertőző kórokozók ellen lehet fellépni.

Börcsök Imre, a Terragro Kft. területi képviselője szerint a gazdák egyértelműen érzékelik, hogy a talajoltó szerek hatására javul a talajélet és kevesebb műtrágyával is jó terméseredményeket lehet elérni.
Biofil AGROmash
Fotó: Csatlós Norbert

Ez is érdekelheti:

Ahol a víz az úr

Marketing! De hogyan? XIV. Agrármarketing és -médianap

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: