0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Erdészet az egykori grófi erdők szívében

A Bakony hazánk egyik legszebb tájegysége, melynek szívében található a pazar erdőkkel körülvett Alsópere.

Erdei legendák

Az erdészet által kezelt egyes erdőterületek páratlan szépsége mellé több izgalmas legenda társul. Várpalotától északra, a Várvölgyből magasodik ki az egykori Bátorkő várának romja, mai nevén a Pusztapalota.

Kőpiramis Iszkaszentgyörgy mellett

A Jásdtól északra húzódó erdők mélyén található Márkus vára. Ez feltehetően még egy, az avar korból származó úgynevezett földsánc volt, melyet várként használtak, most azonban csak fákkal, bokrokkal benőtt dombokat találnak az erre járó kirándulók. A tőle nem messze lévő jásdi Szent-kút vize a legendák szerint gyógyító erővel bír, igen fontos zarándokhelyként tartják nyilván.

Római-fürdő vízesés

A térség kialakulásának köszönhetően mindezek mellett lenyűgöző szurdokvölgyeket, természetes képződményeket csodálhatnak meg a kirándulók, mint a Dudar mellett húzódó Ördög-árok, vagy a ritka élővilágnak otthont adó Burok-völgy. A természeti látnivalók sokaságán kívül érdemes felkeresni a VERGA Zrt. által megépített közjóléti beruházásokat is.

A szélmalmokról híres Tés mellett áll a Széchenyi Zsigmond-kilátó, de érdemes ellátogatni az Iszkaszentgyörgyhöz közeli Piramita kirándulóerdőbe is, ahol egy kőpiramis mellett kőasztal, erdei pihenők és kilátó várja a túrázókat.

A természeti látnivalókhoz kapcsolódó közjóléti létesítményeket, turistautakat olyan módon alakítottuk ki, hogy a térségben évről évre növekvő turizmus és az erdészet mindennapos tevékenysége zavartalanul működhessen egymás mellett. Ennek köszönhetően egész évben nyitva állnak a nagy múltú grófi erdők a kirándulók előtt.

Tóth Attila, Zeitler Levente
VERGA Zrt.

 

Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: