0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Érdemes kisparcellán kipróbálni

A zöldségfélék gyomszabályozása hagyományosan mechanikailag történt, legtöbbször kapálással, de ma már ez nehézségekbe ütközik az egyre növekvő bérek, valamint az általános munkaerőhiány miatt.

Napjainkban a herbicides állománykezelés a legtöbb kultúra esetében nem vagy csak részben megoldott, mivel az utóbbi évtizedben kulcsfontosságú hatóanyagok – úgymint a linuron, oxifluorfen, bromoxinil – kerültek kivezetésre.

A sárguló lombozat a gyomirtó fitotoxicitására is utalhat

Jelenleg Magyarországon kilenc hatóanyag áll rendelkezésre a gyökérzöldségek gyomirtására (táblázat), melyek egyike sem rendelkezik olyan széles hatásspektrummal és hatástartammal, hogy megoldja az összes problémát egy kezeléssel.

Komplex gondolkodást igényel a zöldségkultúrák gyomirtása, mivel a kevés rendelkezésre álló hatóanyag mellett még a növények herbicidérzékenységére is figyelemmel kell lenni.

A gyomszabályozás eredményességét sok változó befolyásolja, úgymint a művelésmód (sík vagy bakhátas), az öntözés módja és gyakorisága, a talaj kötöttsége, szervesanyag-tartalma, a termesztett növény faja és fajtája, valamint a területen előforduló gyomflóra.

Főként kétszikű gyomok ellen hat a Bandur

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: