0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Milyen évet zártak a szőlőtermesztők és borászok?

Kárpátalján az utóbbi években nehéz időket él át a turizmus, ami a megye húzóágazatai közé tartozik.
Illusztráció

Békeidőben egy idény alatt több mint 850-900 ezren keresték fel vidékünket, amely gazdag épített öröksége és a természeti látnivalók sokasága miatt hatalmas vonzerővel bír. Emellett sajátos gasztronómiájáról, gyógyvizeiről és borairól egyaránt híres. Bár a csomagküldő szolgálatok révén a kárpátaljai bor továbbra is eljut az ország távolabbi részeibe, és borkóstolásra is rendszeresen érkeznek kisebb-nagyobb csoportok, természetszerűleg főként nyugdíjasok, a forgalom a korábbinak így is csak a töredékét teszi ki.

Jól szerepeltek az új borok a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete bormustráján

Hogyan alakult a kárpátaljai szőlőter­mesztők számára a tavalyi esztendő? – először erről kérdeztem Varga István fiatal benei szőlész-borászt.

– Mint minden évjárat, a 2023-as is egyedinek bizonyult. Ahogy ezt már egy ideje több szakember is hangsúlyozza, minden évjárat más lesz. Az időjárás alakulásában egyre nagyobb szélsőségek várhatóak, így a növényvédelemben és borkészítésben sem végezhetjük feladatainkat rutinszerűen, előre megtervezett naptár szerint. A mögöttünk hagyott esztendő eleje hűvösebbre és csapadékosabbra sikeredett, főleg az előző évihez képest.

Az ősz és a szüret időszaka viszont kedvezett a szőlészeknek, borászoknak, ezáltal az évjárat feljavult, várakozásokon felül teljesített. Mindezt már bátran elmondhatjuk így, az év elején.

Amikor társaimmal sorra kóstoltuk az új borokat, közösen megállapítottuk, hogy aki jól kezelte a növényvédelmet, az idén is minőségi nedűt tud letenni az asztalra.

Növényvédelmi szempontból elsősorban milyen problémák léptek fel?

– Már utaltunk rá, hogy a hektikus időjárás miatt nem a megszokott menetrend szerint alakult a növényvédelem. Azok jártak a legjobban, akik együtt élnek ezzel a nemes növénnyel, sok időt töltenek a szőlőben, odafigyelnek a vegetációs folyamatokra, az időjárásra, a betegségek felbukkanására, így az átlagosnál hatékonyabban tudtak védekezni. Ez azonban még így sem egyszerű dolog, termesztői körzetenként, fajtánként változik a növényvédelem. Mint minden évben, ezúttal is a megelőzés volt a legfontosabb. Ezen kívül nem feledkezhettünk meg a mikroelemek utánpótlásának időzítéséről és pontos adagolásáról sem.

Mely betegségek támadtak az elmúlt évben leginkább: a lisztharmat, a peronoszpóra, a fekete rothadás? Vagy más egyéb? Az utóbbi 8-10 évben megfigyelhető-e valamilyen markánsabb, szinte állandósulónak látszó tendencia ebben a vonatkozásban?

– Továbbra is a legsúlyosabb és legnehezebben védhető betegség a lisztharmat és a fekete rothadás. Sajnos azonban nem csak ez a két gombaféle okozott kárt a szőlőkben, helyenként a peronoszpóra is tarolt.

A megfigyelések alapján új kórokozók is megjelentek, és valószínűleg továbbiak fognak megjelenni. A klíma változása ezt is magával hozza, így nem lehetünk elég felkészültek.

Az én javaslatom az, aki nem biztos a dolgában a növényvédelemmel kapcsolatban, forduljon szakemberhez és semmiképpen sem valamilyen naptár szerint végezze a növényvédelmet.

Savak, cukortartalom, ízvilág… Az év elején mit mondhatunk el mindezekről?

– Nehéz még komolyabb következtetéseket levonni az idény egészével kapcsolatban, ám a vizsgált minták alapján kijelenthetjük: boraink harmonikusak. Az biztosnak látszik, hogy a 2023-as nem átlagos évjárat sem a savak, sem a cukor tekintetében, fajtánként nagy a szórás és a termőhelyek vonatkozásában is jelentős különbségek tapasztalhatók. Más esetekben szinte minden a gazda rátermettségén múlott, nem a fajtákon.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: