0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Milyen évet zártak a szőlőtermesztők és borászok?

Kárpátalján az utóbbi években nehéz időket él át a turizmus, ami a megye húzóágazatai közé tartozik.

Igaz-e, hogy érdemes Kárpátalján is aszúbor előállításával kísérletezni?

– Az aszúbor készítésének nagy hagyománya van a vidékünkön. Más kérdés, hogy az utóbbi bő 100 év gyakori politikai rendszerváltozásai nem kedveztek a magas minőségű borok készítésének. Az ilyen borok előállításához legelőször is nagyon precízen megművelt ültetvényre van szükség. Minden téren maximális odafigyelést igényel a gazda részéről, ezenkívül nagy kockázattal is jár, mivel kedvezőtlen időjárás esetén könnyen lerothad a termés jelentős része, és így hiába fáradoztunk egész éven át.

Azonban a túléretten, töppedten vagy aszúsodott állapotban szüretelt bogyók sokkal jobb minőségű bor készítését teszik lehetővé, amely kitörési pontot jelenthet, kis borászatok számára egyértelműen kiváló lehetőség a minél magasabb minőség felé történő elmozdulásra.

Egy késői szüret miatt bekövetkező mennyiségcsökkenés ugyan megdrágítja a szőlőnk árát, viszont valóban minőségnövekedést eredményez. Ezt a bor árába nyomban bele is építhetjük, amint megtaláltuk a megfelelő felvevőpiacot. Összefoglalva: a több éves tapasztalat azt mutatja, hogy a klimatikus és egyéb tényezők Kárpátalján mindinkább lehetővé teszik az aszúborok készítését, ami egyben komoly szakmai kihívást jelent. Javarészt fiatalokból álló csapat a miénk, amelyik szeret kísérletezni és nyitott az újdonságok iránt.

Az okszerű, előrelátó növényvédelem idén is meghozta a kívánt eredményt

Aki telepíteni szándékozik, milyen fajtákat részesítsen előnyben? Mindezt mennyire határozzák meg a helyi adottságok?

– A telepítési fajtaválasztás mindig nagyon nehéz döntés, mivel az ültetvényt legalább 35 évre tervezzük. Hinnünk kell abban, hogy azoknak a fajtáknak, amelyek több száz éven át már bizonyítottak, továbbra is helyük van a termesztésben. Ilyen fajta többek között a Furmint, a Hárslevelű, a Királyleányka, a Sárga muskotály és a Bakator. A fajta választásánál vegyük azt is figyelembe, hogy a világ és vidékünk klímája folyamatosan változik.

Ezelőtt 10-15 évvel nagyon ritkán ért be egy Cabernet sauvignon a vidékünkön kielégítő mustfokkal, míg mára egyre több évjáratban ez a fajta is kiváló minőséget nyújt.

Divatos fajtának mondható az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres, a Solaris, mindegyik illatos, friss, üde bort ad, ezeknek nagy keletje van most, jobban keresik, mint a fahordóban érlelt nagy testes fehérborokat. Valamennyien tisztában vagyunk vele, hogy a kárpátaljai borászat szerepe egyre inkább felértékelődik. Más ukrajnai borvidékeken a családi pincészetek csak most alakulnak, arrafelé az ilyen jellegű borkóstolásnak nincsenek hagyományai, miközben a Kárpát-medence különböző tájegységeit bejárva sorstársaimmal együtt rengeteget tanultunk az ottaniaktól. A helyzeti előnyünk adott – miközben megtartjuk a nagyvilág felé a nyitottságot –, ezt kell megfejelni folyamatos tanulással, szorgos, kitartó munkával.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni magyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság