0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Nem jönnek jól a spanyol zöldségexportőröknek a francia tiltakozások

Elvben egyetértenek francia kollégáik követeléseivel a spanyol gazdálkodók, mégis érzékenyen érinti őket, hogy a legrosszabbkor torlaszolják el a fontos kereskedelmi útvonalakat. Ezért felszólítják őket, hogy ne akadályozzák az áruk szabad mozgását.

Franciaországban folytatódnak a gazdatüntetések, a megmozdulások nagy része valamely főút eltorlaszolására irányul. A blokádoknak ugyanakkor nemcsak belföldön érzik a hatását: súlyos következményekkel járnak a franciaországi akciók a spanyol agrárexportra nézve is. A helyzet kezd nagyon feszültté válni, számol be róla a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

spanyol, zöldség, export, tiltakozások
A dél-spanyol zöldség exportja szempontjából ezek az év legfontosabb hetei

Amint a friss cikkben olvasható, a spanyolországi árufuvarozók szövetsége (CETM) sérelmezi, hogy a francia gazdálkodók ellehetetlenítik az országon való keresztülhaladást. „Válogatás nélkül zárnak le utakat, akadályozva az áruk szabad mozgását, ráadásul az is előfordul, hogy megtámadják a spanyol szállítmányokat, fenyegetik és megfélemlítik a kamionsofőröket, az útra borított áruval pedig veszélyeztetik a hivatásos sofőrök biztonságát”, idézi a cikk a spanyol árufuvarozók szövetségének sajtóközleményét.

A CETM rámutat, hogy a spanyol áruk számára Franciaország fontos szállítási útvonalnak számít a legnagyobb piacok, Németország és az Egyesült Királyság felé, naponta 20 ezer spanyol kamion lépi át Franciaország határait. A fennakadások kamiononként mintegy 600 eurónyi veszteséget okoznak, vagyis napi 12 millió euró jön össze, amibe még nem is számolták bele az esetlegesen megrongált járművek és áruk értékét, írják.

Az áruszállítók szövetsége ezért levélben fordult a miniszterelnökhöz, valamint a közlekedési, az agrár- és a külügyminiszterhez, amelyben tájékoztatást és támogatást kért.

Aggodalmát fejezte ki az Almeríai exportőrök szövetsége, a Coexphal elnöke is. Luis Miguel Fernández rámutatott, hogy Almería zöldség-gyümölcs exportja szempontjából ezek az év legfontosabb hetei; ha nem sikerül eljuttatni az árut Európa országaiba, az az egész térség számára katasztrófa.

Ha folytatódnak a blokádok Franciaország-szerte, akkor 75 millió eurós kár érheti őket, számolt a szakember, hangsúlyozva, hogy megértik a francia kollégákat, hiszen ugyanazért tüntetnek, ami őket is sújtja.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: