0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Repülőtér saját szőlővel

Firenzében lesz a világ első olyan repülőtere, amelynek tetejére több hektár szőlőt telepítenek, amivel a toszkán szőlőtermesztési hagyományokra és a helyi táj egyik meghatározó elemére kívánnak utalni

A firenzei Amerigo Vespucci repülőtér hamarosan megújul: modernizálják és átépítik. Pár év múlva a toszkán fővárosba utazók már egy ultramodern légikikötőben landolnak majd, amely Firenze északnyugati peremén található. Az átépítés hamarosan megkezdődik.

repülőtér, Firenze, szőlőültetvény
Fotó: Rafael Viñoly Architects/press

Toszkána híres csodálatos reneszánsz műemlékeiről, valamint a festői olasz régió nagy területeit borító szőlőültetvényekről. A borkedvelők egyébként jól tudják, hogy Toszkána a világ egyik legrangosabb borvidéke, amelynek története egészen az ókorig nyúlik vissza.

A szőlőskert – és nem képletesen, hanem szó szerint – a firenzei Amerigo Vespucci repülőtér védjegyévé válik majd. Az épület tervezői ugyanis úgy döntöttek, hogy az új repülőtér tetején egy valódi szőlőültetvényt helyeznek el.

Ezzel a toszkán szőlőtermesztési hagyományokra és a helyi táj egyik meghatározó elemére kívánnak utalni. Így a  repülőtér szürke teteje helyén üdezöld  szőlősorok látványa fogadjam majd  a  Firenzében leszálló utasokat.

A repülőtér átépítési projektjéért a New York-i székhelyű Rafael Viñoly Architects felelős.

Az ötlet őrültnek tűnik, különösen azért, mert a szőlőültetvény területe nem lesz kicsi – a tervek szerint akár 7,7 hektárt is lefoglalhat, de a tervezőcsoport szerint  műszaki szempontból a szőlőültetvény telepítése megvalósítható.

Repülőtér nem csak szőlővel, de borral is

A repülőtéri szőlőskert 38 szőlősortból fog állni, amelyekből, ha termőre fordul bort is készítenek majd. A szőlőt az egyik vezető helyi borász vezetésével művelik, a bort pedig a repülőtér területén található speciális pincékben fogják  érlelni.

Amerigo Vespucci repülőtér
Fotó: Rafael Viñoly Architects/press
Érdekesség, hogy a szőlősorok között helyezik el az épület belsejét megvilágító üvegezést is. A hatalmas csarnok az indulási és az érkezési terminálnak ad majd otthont, amelyek a repülőtér két ellentétes oldalán helyezkednek el.

Természetesen lesznek üzletek, éttermek és egyéb, a modern repülőterekre jellemző szolgáltatóhelyek is. A tető alatt egy multifunkcionális közösségi tér is helyet kap, amelyet nemcsak az utazók, hanem a firenzei lakosok is használhatnak majd.

Az új repülőtér megközelíthetőségének növelése érdekében új közlekedési infrastruktúrát alakítanak ki, amely összeköti a létesítményt a város többi részével és az egész régióval. Ezt elsősorban új kisvasúti vonalak szolgálják majd ki.

A repülőtér teljes területe 50 000 négyzetméter lesz. A terminál várhatóan évente közel hatmillió utast fog fogadni.

A repülőtér építését két szakaszban tervezik. Az elsőnek már 2026-ban be kell fejeződnie, míg a második fázis várhatóan 2035-re készül el.

Forrás: rp.pl

Magazin ajánló: