0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 20.

Boros kérdések: hizlalnak-e, és mi az a francia paradoxon?

A borok mértékletes fogyasztása több szempontból is jó hatással van az egészségünkre. De vajon hizlal-e a borfogyasztás?

Van benne kalória

A borok és testsúly kapcsolatának vizsgálata sokszor volt napirenden tudományos körökben is. Sokakat érdeklő kérdés, hogy vajon mennyi kalóriát tartalmaznak valójában a borok, és hizlalnak-e?

A borok nagyon különböző kalóriatartalommal rendelkezhetnek, ami függ a benne levő cukor és az alkohol mennyiségétől is.

Általában a száraz borok kevesebb kalóriát tartalmaznak, míg az édes boroknak magasabb a cukortartalma és magasabb a kalóriatartalma is.

Egy pohár, azaz körülbelül 1,5 dl bor átlagosan 122 kcal, továbbá 0,1 g fehérjét, 4 g szénhidrátot és 0 g zsírt tartalmaz. Ennyi nagyjából fél óra gyaloglással dolgozható le.

Számos jótékony hatás

A borok egészségügyi hatásait tekintve sok tanulmányból kiderül, hogy a mérsékelt borfogyasztás pozitív hatással lehet az egészségre. A fehér borok antioxidánsokat, például flavonoidokat tartalmazhatnak, amelyek a szívre és az érrendszerre is jótékony hatással vannak. A vörös borban található rezveratrol tumorellenes tulajdonságairól is ismert.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészséges felnőtteknek naponta legfeljebb egy egység alkoholt kellene fogyasztaniuk. Ez a mennyiség kb. 1-2 pohár bort jelenthet, attól függően, hogy milyen típusú, alkoholtartalmú bort fogyasztanak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott borfogyasztás negatív hatásokkal jár. A túlzott alkoholfogyasztás a májbetegségek és a szívbetegségek kockázatát is növelheti.
A vörösborról bizonyított, hogy rendszeres, de kis mértékű fogyasztása (1-2 dl/nap) csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát. Segít a koleszterinszint és a vércukorszint optimalizálásában, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Ilyen kis mennyiség, kalóriatartalom ide-vagy oda, még a fogyásban is segíthet, úgy, hogy az emésztésre és az anyagcsere folyamatokra pozitívan hat.

Nem csak a vörösbor egészséges

Annak ellenére, hogy rendszerint a vörös borokat szokták említeni egészségügyi szempontból hasznosnak, a fehér borok is számos jó tulajdonsággal rendelkeznek. Ennek is jelentős az antioxidáns tartalma, bár elmarad a vörösborban található mennyiséghez képest. A vörösbor körülbelül tízszer több polifenolt tartalmaz, mint a fehérbor. A polifenol a növényekben található antioxidáns. Azonban a fehér borokban található vegyületeknek köszönhetően kifejezetten segít a stresszhormonokat csökkenteni.

Tudományos körökben ismert a francia paradoxon, aminek a lényege, hogy Franciaországban gyakran fogyasztanak magas telített zsírtartalmú ételeket, amelyek általában állati eredetű termékekből, például húsból vagy tejtermékekből készülnek, és ezek mennyisége miatt nem tesznek jót az emberek érrendszerének. Ám Franciaországban ennek ellenére sem túl magas a szív-, és érrendszeri betegségek aránya. Más országokéhoz viszonyítva, azonban az egy főre jutó borfogyasztásuk magasabb és épp ez lehet az, ami képes kompenzálni a nagy mennyiségű elfogyasztott telített zsírt.

Mindenben a mérték a lényeg. A borok mérsékelt fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár és védi a szívet, az érrendszert, ám túlzásba esve a sok ivás szívproblémákhoz, például aritmiához és májproblémákhoz, például cirrózishoz és fibrózishoz vezethet. Ezek mellett a hasnyálmirigy gyulladása is felléphet emiatt. Tehát amire kis mértékben gyógyszer, szinte ugyanarra nagy mértékben méreg…

rozé bor

Ez is érdekelheti:

Gyümölcsben őrzött történelem

Osztrák borok: a mélyből a csúcsra

Forrás: magyarmezogazdasag.hu