0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Drága az olíva, ezért hamisítják

Az olívaolaj hiánya és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajt teremtettek a csaló termelők számára.

Mire kell figyelni?

Extra szűz olívaolaj vásárlásakor vagy rendelésekor ajánlott ellenőrizni a palackon található információt. Ilyen a betakarítás dátuma és helye, be lehet olvasni a QR-kódot a termelési lánc nyomon követéséhez. Érdemes megkeresni a földrajzi eredetvédelmet kifejező DOP (Protected Designation of Origin) vagy IGP (Protected Geographical Indication) tanúsítványt.

„A legfejlettebb olajkonzorciumok blokklánc-rendszereket használnak a nyomon követhetőség érdekében” – mondta Sabina Petrucci, egy olasz olívaolaj-gyártó. De hozzáteszi, hogy „az ellenőrzésekből sosem elég”, és a fogyasztók figyelmét „fel kell hívni” az ilyen nyomon követési eszközök létezésére.

„Tökéletes vihar” az olívaolaj piacán

Bárki, aki legalább párszor kóstolta az olívaolajat, aminek a polifenolok adják a sajátos ízét, meg tudja állapítani a különbséget (Fotó: pixabay)

A hamis olajok azért terjednek ilyen gyorsan, mert az eredeti olívaolajból súlyos és globális hiány alakult ki. „A termelés összeomlott az elmúlt néhány évben – mondta Servili professzor. Csak 2023-ban 20-25 százalékot veszítettünk világszerte.”

A fő bűnös a Földközi-tenger térségében tapasztalható rendkívüli szárazság, amely régió a világ extraszűz olívaolaj-termelésének közel 90 százalékát adja.

„Spanyolország, Görögország, Olaszország, Tunézia – mindegyik területet sújtotta a szárazság, és az idei év még rosszabb lehet, mivel a vízkészletek fogyóban vannak.”

A hiány következtében megugrottak az árak. Míg a korábbi években a normál extra szűz olívaolaj literenként 3 és 5 euró között árulták a szupermarketben, most 10-12 euróért lehet kapni.

Servili szerint ez könnyítette meg a csalók számára a termékeik eladását, amiben a tisztességtelen éttermek is cinkosságot vállaltak, mivel szerinte „tudják, hogy mit vásárolnak”.

„A hamisított olívaolajnak mindig volt piaca, jelenleg azonban egyre erősebb, mert az éttermek nem akarják megfizetni az olívaolaj jelenlegi árát.”

Itthon is lehetne termelni?

Hazánkban már akadnak elszánt borászok a Balatonfelvidéken, akik olívaültetvényekkel foglalkoznak, de ezeket egyelőre maguk is inkább csak „klímakísérleteknek” tartják. Mindenesetre sokat mondó, hogy míg Európában egyre északabbra is megél az olajfa, a mediterrán régiókban található hatalmas ültetvényekben mindenféle betegség ütötte fel a fejét. Ezek a betegségek csak azon az éghajlaton jellemzők, és minél északabbra vizsgáljuk, annál kevésbé jelennek meg. A megkérdezett szakemberek szerint, ha folytatódik a felmelegedés, akár termelésbe vonható olajfaültetvények is lehetnek majd nálunk.

Forrás: euronews.com

Magazin ajánló: