0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Drága az olíva, ezért hamisítják

Az olívaolaj hiánya és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajt teremtettek a csaló termelők számára.
Aki manapság extra szűz olívaolajat rendel az éttermébe, jobb, ha alaposan ellenőrzi a címkét

– figyelmeztet az euronews.com összefoglalója.

A termesztéshez alkalmas mikroklíma itthon Budapest belvárosa (hősziget), illetve a budai hegyoldal védettebb része, vidéken pedig középhegységeink déli lankái és a Balaton északi partvidéke. A legideálisabb fekvés domb- és hegyoldalaink dél felé néző hegylábainak  200-300 méteres tengerszint feletti magassága, tehát 100-200 méterrel a síkság fölött (Fotó:pixabay)

Az Europol szerint a hamis olívaolaj értékesítése bevett gyakorlattá vált. A hatóságok összehangolt razziák során 260 ezer liter hamisított terméket foglaltak le novemberben Olaszországban és Spanyolországban. Kevesebb mint két hónappal később körülbelül ötven éttermet vontak vizsgálat alá ugyanezen okból Rómában.

Hogyan állapítható meg, hogy igazi-e az olívaolaj?

Egyes csalók az értékes „folyékony aranyat” sokkal olcsóbb magolajjal helyettesítik. Mivel ez átlátszó, klorofillal színezik a zöld és karotinoidokkal a sárga árnyalat eléréséhez. Ez olívaolajos színt eredményez, de az eredetihez képest nagy különbségek maradnak.

A magolajat klorofillal színezik a zöld és karotinoidokkal a sárga árnyalat eléréséhez (Fotó:pixabay)

A magolajnak ugyanis nincs íze vagy szaga, míg az olívaolaj lehet többé-kevésbé édes, keserű vagy zamatos, de soha nem lesz íztelen – mondta Maurizio Servili élelmiszertudományi professzor az Euronews-nak. „Bárki, aki legalább párszor kipróbálta az olívaolajat, aminek a polifenolok adják a sajátos ízét, meg tudja állapítani a különbséget.”

Egyszerű tesztek is kiszúrják a furcsa keverékeket

A csalást azonban kissé nehezebb észrevenni, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik, de ilyenkor is csak egyszerű tesztekre van szükség, mint a zsírsav- vagy a szterinösszetétel, valamint a spektrofotometriás állandók vizsgálata.

Egyes országokban legális az ilyen típusú keverékek értékesítése, de a palackban lévő olívaolaj mennyiségét egyértelműen fel kell tüntetni a címkén, és a terméket nem lehet „olívaolajnak” nevezni.

Más csalások olívaolajat és „lampante-olajat” használnak, amelyet azért hívnak így, mert régen olajlámpásokban használták tüzelőként. Gyengébb minőségű olívaolaj, amely magas savtartalma miatt fogyasztásra alkalmatlan.

Forrás: euronews.com

Magazin ajánló: