0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 30.

A birs dicsérete

Sajnos még mindig nem az értékeinek megfelelően becsülik, termesztik és fogyasztják hazánkban a birsalmát.
Befőttként is kiváló, ráadásul nagyon mutatós
A gyümölcs utóérlelése, a sajátos termékek előállítása különféle szakemberek tudását igényli.

Az olvasók figyelmét a cefrézésnél elkövetett legfőbb hibára hívjuk fel: általában rossz időpontban kezdenek neki. Ha a szedés után nem sokkal elkezdik a feldolgozást, akkor garantált a rossz minőségű cefre, amelyből mesterségesen feljavítva is csak közepes minőségű párlatot lehet készíteni, vagyis várni kell, amíg utóérik a gyümölcs. A birsből cukorral, mézzel párolva, ritkábban borban áztatott szeleteket is fogyasztanak. Az Alföldön egykor böjtös káposztát készítettek birsszeletekkel ízesítve.

birsalmafa
Jászberényi kertben

Érdemes megvizsgálni e pikáns gyümölcs beltartalmi értékeit, ami még inkább igazolja a birs kedvező tulajdonságait. A szárazanyag-tartalma 14,4-18,6%, a cukor mennyisége 7,5-13,2%, savtartalma 0,5-2,4%, a pektiné 0,7-1,8% és a csertartalma 0,2-0,4%. C- és P-vitaminból pedig többet tartalmaz, mint az alma és a körte. Népi gyógyászati értékei sem jelentéktelenek. Szemgyulladás ellen, repedezett bőrre, égési és fagyási sebekre egyaránt a birset használták.

Az ismertebb fajták rövid leírása segítheti a birs jobb megismerését és a célzott fajtaválasztást.

Téli csemege a birsalmasajt

Bereczki birs

Korán termőre fordul, termőképessége közepes. A Mezőtúri és a Konstantinápolyi jó megporzói. Igénytelen fajta, de a száraz, meszes talajokon gyengén fejlődik. Virágmoníliára, kéregrákosodásra és tűzelhalásra közepesen fogékony; régóta termesztik. Az ötvenes években fő fajtának számított, a nosztalgiával emlegetett üveges birslé leginkább ebből készült.

A befőttje kiváló, az alföldi piacokon kínált sajt alapanyaga is többnyire ez volt, a tetejébe szúrt dióbél sem maradhatott el.

Bereczki bőtermő

Bereczki bőtermő
Alma alakú gyümölcsöt
terem a Champion

Igen termékeny, Dunabogdányból származik az anyafája. Nagyon korán kezd teremni, a magányos fák termékenységét a szomszéd virágokból származó pollen adhatja. A késő tavaszi fagyok bimbó- és virágkárosodást okozhatnak, ami a következő években alternanciához vezet. A virágmoníliának ellenáll, de a kéregrák és a tűzelhalás elég könnyen fertőzheti. A termékenyülése bizonytalan, a Champion és a Mezőtúri pollenje nagyban növeli a terméskötődést. Befőttje halvány rózsaszín húsú lehet.

Champion

Elég korán kezd teremni, termőképessége közepes. Valószínűleg a Meech termékeny lehet az egyik szülőfajtája. Érési idejének nyomon követése fontos, optimális időn kívül szedve gyenge minőséget eredményez. Fagyérzékeny, tűzelhalásra nagyon érzékeny, ezért újabban már nem szívesen telepítik, pedig korai érése miatt még mindig kedvelik. Gyengébb minőségű talajokon is jól vegetál, de nyirkos helyeken többet terem. Az öntermékenyülése nálunk bizonyított, az Angersivel és a Bereczki birssel társítva jól terem.

Konstantinápolyi

Konstantinápolyi

Világfajta, helyesebb talán fajtakörnek tekinteni, ugyanis nagyon változatos alakjai jöttek létre. Korán termőre fordul, bőtermő, a szárazságot jól tűri, tél­álló. Az öntermékenyülése bizonytalan, ezért pollenforrásnak a Bereczki bőtermő és a Mezőtúri birs javasolható. Tárolása-utóérése alatt taplósodásra érzékeny; ugyancsak hibája, hogy nagyon erősen molyhos (mediterrán eredetére utalhat) és a héja repedésre hajlamos. A belőle készült befőtt és ivólé kiváló minőségű.

Mezőtúri

Korán termőre fordul, kiváló termőképességű fajta, teljes termőkorban 200 kilogramm gyümölcsöt is adhat.

Magányos egyedei ugyancsak jól teremnek, de a Bereczki bőtermő, az Angersi és a Champion növeli a termésbiztonságot. Sovány talajokon kéregkárosodásra hajlamos, a korai virágzása ellenére a késői fagyoktól nem szenved. Eredeti neve a gyümölcs alakjára utalóan Almaalakú Mezőtúri volt, Brózik Sándor emelte ki egy helyi populációból.

sült birsalma desszert
Görögösen sütve is fogyasztható

Ez is érdekelheti:

Mézes élet ütőfákkal

Kalandom a batátával

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: