0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Hatékonyabb munka a Väderstad-nál

A Väderstad-nál folyamatosan zajlanak a fejlesztések, idén várhatóan több idő jut arra, hogy jól előkészítve, átgondoltan hozzák piacra az újdonságokat

„Sikeresnek mondható a tavalyi évünk, 2022-höz hasonlóan, kimagasló árbevétellel, rekordnyereséggel. Két esztendő alatt értékesítettünk annyi gépet, ami 3-3,5 normál évnek az árbevétele. Köszönhető ez a pályázatnak, ám most ennek az utóhatása negatív.” – kezdte beszélgetésünket dr. Kalmár Tibor az AgromashExpón. A Vaderstad Kft. ügyvezetője hozzátette, a támogatást követő években mindig esik az érdeklődés. Nehezíti az értékesítést a gabonapiaci helyzet is. A kettős negatív hatás miatt azzal számolnak, hogy 2024-ben a tavalyihoz képest akár 60 százalékos is lehet a forgalom visszaesése.

A Väderstad-nál folyamatosan zajlanak a fejlesztések, idén várhatóan több idő jut arra, hogy jól előkészítve, átgondoltan hozzák piacra az újdonságokat. Több új eszközt mutattak be az Agritechnicán, ezek egy része Magyarországon is elérhetővé válik.

Az elmúlt évben megvásároltak egy dán céget, ennek köszönhetően a Väderstad portfóliójában megjelent az Extract sorközművelő kultivátorcsalád, amely már a nyáron elérhető lesz a gazdálkodók számára.

Előnye, hogy 80 centiméteres gerendely magassággal rendelkezik, ezáltal fejlettebb növényállományban, hosszabb ideig lehet vele dolgozni. A gazdák oldaláról ma már elvárás a szakaszvezérlés, így a szabálytalan táblákban, táblavégeken a sorkiemelő funkció jól alkalmazható. Az Extract gépcsalád kamerával is rendelhető, ami lehetővé teszi, hogy a kapatestek 3 centiméterre megközelítsék a növényeket. Elérhető vontatott és függesztett kivitelben.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat – Digitalizáció kategóriában nyerte el a Väderstad E-Services rendszere E-Control vezérléssel. Ezzel lehetővé vált két népszerű termékük, a TopDown, és az Opus nehéz szántóföldi kultivátorok „felokosítása”.

Az eszközök kaptak egy olyan elektronikát, mely lehetővé teszi a műhold vezérelt helymeghatározással együtt a változtatható intenzitású talajművelést.

Ennek köszönhetően a gép mindig a legjobb beállításokat ajánlja föl. Ehhez viszont műveleti térképet kell készíteni. Így a kapaszekció munkamélysége, a kapák mögött dolgozó rögrendező tárcsasor, valamint a hátsó tömörítő egység mindig a vezérlésnek megfelelően találja meg az optimális beállítást. A gépkezelőnek nincs is más dolga, minthogy a térképet betöltse, és a traktor központi terminálja vezérli a munkaeszközt.

Okos megoldások

„A Vaderstad gőzerővel dolgozik az okos megoldásokon, ezáltal lehetővé válik, hogy folyamatosan, valós idejű információt küldjön a felhőbe, így az üzemeltetésért felelős vezető látja, hogy eszközük a tábla melyik részén, milyen beállítással dolgozik.” – hívta fel a figyelmet a szakember, hogy ez egy induló fejlesztésnek az első lépése, melyek egymásra épülnek. Ennek köszönhetően lesz lehetőség távoli diagnosztikára, be lehet avatkozni, akár egy okoseszközről, vagy az irodából, de a gépértékesítő is tudja, mikor van szervizigénye a gépnek, s erre előre fel lehet készülni. Regisztrációt követően lehetővé válik, hogy a teljes flottáról, nem csak a vetőgépekről, hanem a talajművelő eszközökről is folyamatos információk érkezzenek. Ez már a precíziós gazdálkodás, az optimalizált művelés fontos ismérve.

„Egyre korszerűbbek, egyre többet tudnak az erőgépek,

mindinkább kívánalom lesz, hogy olyan szinten automatikus legyen a munkagép beállítása, amikor a traktor csak rátolat, összekapcsolódik, attól kezdve a gépkezelőnek ki sem kell szállnia a fülkéből. Jogos elvárás, hogy minél magasabb szinten automatizáljuk egy munkagép beállítását.” – fogalmazta meg dr. Kalmár Tibor.

Forrás: magyarmezogazdasag