Az inkák aranya
A lucuma Dél-Amerikában, az Andok völgyében, Peru és Ecuador részén őshonos. Legjelentősebb az antioxidáns és a rosttartalma, de tartalmaz C-vitamint, cinket, kalciumot, káliumot és vasat. Segít megakadályozni a vércukorszint kiugrásait, semlegesíteni az ártalmas szabadgyököket, védőhatást fejt ki a szívbetegségek, a rák, valamint a székrekedés kialakulása ellen.
A szerzetes gyümölcs
A Kína déli részén őshonos szerzetes gyümölcs természetes édesítőszerként szolgál. A belőle származó kivonat nagyjából háromszázszor édesebb a szacharóznál. A kínai gyógyászat több mint háromszáz éve használja megfázás és torokfájás kezelésére. A benne található mogrozid-V rendkívül édes és alacsony kalóriatartalmú vegyület, ami mellesleg antioxidáns, daganatellenes, gyulladásgátló hatással is rendelkezik, sőt még a cukorbetegeknek is segíthet. Alkalmas italok, desszertek, és -mivel magas hőmérsékleten is stabil marad -sütemények édesítésére.
Curculigo latifolia
A Nyugat-Malajziában vadon termő gyógynövény legérdekesebb része a gyümölcse. A benne található kurkulin (fehérje) felelős az édes íz kiváltásáért. Kilencezerszer édesebb, mint a normál glükóz. Emellett felfedeztek benne egy ízmódosító hatású fehérjét is, a neoculint, ami tűnjön bármennyire hihetetlennek, a savanyú ízt édessé alakítja. Ezen tulajdonságait kiaknázva a C. latifolia alternatív édesítőszerként használható mind egészséges emberek, mind a cukorbetegek körében.
Synsepalum dulcificum
Tropikus afrikai növény, melynek gyümölcséből kivont glükoproteid, a miraculin megváltoztatja az ízérzékelést. A bogyó megrágása után fogyasztott étel, még a legsavanyúbb citrom is, édesnek tűnik. Órákon keresztül élvezhetjük ezt a különös -és kissé szórakoztató- jelenséget, nagyobb mennyiség elfogyasztása pedig egész napos hatással kecsegtet. Vélhetően a nyelvben lévő ízreceptorokra van ingerlő hatással, miközben semlegesíti a savanyú jelzésért felelős ingert.
Dioscoreophyllum cumminsii
Egy Afrikából származó kúszó növény termése, mely ötféle édes ízű fehérjét tartalmaz. A monellin akár háromezerszer édesebb lehet a szacharóznál. Azonban jó fehérjéhez méltóan magas hőmérsékleten denaturálódik, savas pH-n instabillá válik, és 50 °C-nál magasabb hőmérsékleten elveszítheti édességét.
Thaumatococcus danelii
A trópusi Afrikában őshonos gyümölcs magjait körülvevő zselés anyagban fedezték fel a taumatin nevű édesítő anyagot, amely az ízlelőbimbóhoz kötődve édes ízt vált ki. Hatása csak nyersen elrágcsálva érvényesül, mert a benne lévő édesítő komponens hevítve elveszíti édes ízét.
Mindezekből megállapítható, hogy az édesítés rendkívül izgalmas is lehet, és a növényvilágnak vannak még rejtett tartalékai…