0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Hat különleges gyümölcs édesítéshez

Az édes íz mindenhol népszerű. Járjuk be most a világot és ismerkedjünk meg néhány édesítésre használható gyümölccsel, melyek előtt ígéretes jövő áll.

Az inkák aranya

A lucuma Dél-Amerikában, az Andok völgyében, Peru és Ecuador részén őshonos. Legjelentősebb az antioxidáns és a rosttartalma, de tartalmaz C-vitamint, cinket, kalciumot, káliumot és vasat. Segít megakadályozni a vércukorszint kiugrásait, semlegesíteni az ártalmas szabadgyököket, védőhatást fejt ki a szívbetegségek, a rák, valamint a székrekedés kialakulása ellen.

A juharszirupra, karamellára emlékeztető ízű édes gyümölcsből készített port turmixitalok, desszertek, sütemények, joghurt, müzli, fagylalt ízesítésére és édesítésére használhatjuk.

A szerzetes gyümölcs

A Kína déli részén őshonos szerzetes gyümölcs természetes édesítőszerként szolgál. A belőle származó kivonat nagyjából háromszázszor édesebb a szacharóznál. A kínai gyógyászat több mint háromszáz éve használja megfázás és torokfájás kezelésére. A benne található mogrozid-V rendkívül édes és alacsony kalóriatartalmú vegyület, ami mellesleg antioxidáns, daganatellenes, gyulladásgátló hatással is rendelkezik, sőt még a cukorbetegeknek is segíthet. Alkalmas italok, desszertek, és -mivel magas hőmérsékleten is stabil marad -sütemények édesítésére.

Curculigo latifolia

A Nyugat-Malajziában vadon termő gyógynövény legérdekesebb része a gyümölcse. A benne található kurkulin (fehérje) felelős az édes íz kiváltásáért. Kilencezerszer édesebb, mint a normál glükóz. Emellett felfedeztek benne egy ízmódosító hatású fehérjét is, a neoculint, ami tűnjön bármennyire hihetetlennek, a savanyú ízt édessé alakítja. Ezen tulajdonságait kiaknázva a C. latifolia alternatív édesítőszerként használható mind egészséges emberek, mind a cukorbetegek körében.

Synsepalum dulcificum

Tropikus afrikai növény, melynek gyümölcséből kivont glükoproteid, a miraculin megváltoztatja az ízérzékelést. A bogyó megrágása után fogyasztott étel, még a legsavanyúbb citrom is, édesnek tűnik. Órákon keresztül élvezhetjük ezt a különös -és kissé szórakoztató- jelenséget, nagyobb mennyiség elfogyasztása pedig egész napos hatással kecsegtet. Vélhetően a nyelvben lévő ízreceptorokra van ingerlő hatással, miközben semlegesíti a savanyú jelzésért felelős ingert.

Dioscoreophyllum cumminsii

Egy Afrikából származó kúszó növény termése, mely ötféle édes ízű fehérjét tartalmaz. A monellin akár háromezerszer édesebb lehet a szacharóznál. Azonban jó fehérjéhez méltóan magas hőmérsékleten denaturálódik, savas pH-n instabillá válik, és 50 °C-nál magasabb hőmérsékleten elveszítheti édességét.

Ezek, illetve édesgyökérre hasonlító utóíze miatt édesítőszerként való használata egyelőre nehezen megvalósítható.

Thaumatococcus danelii

A trópusi Afrikában őshonos gyümölcs magjait körülvevő zselés anyagban fedezték fel a taumatin nevű édesítő anyagot, amely az ízlelőbimbóhoz kötődve édes ízt vált ki. Hatása csak nyersen elrágcsálva érvényesül, mert a benne lévő édesítő komponens hevítve elveszíti édes ízét.

Mindezekből megállapítható, hogy az édesítés rendkívül izgalmas is lehet, és a növényvilágnak vannak még rejtett tartalékai…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu