0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Mennyi koffein túl sok a szívnek?

Sokan kedvelik a kávét, sőt el sem tudják képzelni, hogyan vészelnék át a napot nélküle. Tudja meg, mennyi koffein a túl sok, ha a szíve egészségéről van szó.

Koffein

Amikor elfogyaszt egy csésze kávét, körülbelül 100 milligramm koffeint visz be a szervezetébe. Kiderült azonban, hogy a szervezetünk eltérően reagál a koffeinre. Ez azt jelenti, hogy valahányszor megiszunk egy csésze kávét, a szervezetünknek különböző időre van szüksége a koffein lebontásához. Roshini Malaney, a New York-i Manhattan Kardiológia Központ kardiológusa  elmondta: Átlagosan a koffein maximális koncentrációja a szervezetben egy órával fogyasztása után éri el a csúcsot. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatása azonban 10-60 órán át tarthat. És mivel mindannyian másképp reagálunk a koffeinre, az elfogyasztott koffein egészségre gyakorolt hatása is egyénenként változik. Attól függ, hogy mennyit fogyaszt belőle, honnan származik a koffein és milyen gyakran nyúl a csésze után.

Mennyiség

Mi az aranyszabály, ha a kávé mennyiségéről van szó. Dr. Malaney szerint

a legjobb, ha napi két csészével iszunk. Vagy persze kevesebbet. Ha négy csészénél több kávét fogyasztunk, biztosan nem teszünk szívességet a szívünknek.

Általános szabályként tehát a négyszáz gramm koffein alatt kell maradni. Legyen az kávé, energiaital, üdítő ital, tea, csokoládé vagy bármi más formában. A legjobb, ha fogyasztás előtt ellenőrizzük az italok és ételek koffeintartalmát. Ha kisebb csészékben isszuk a kávét, akkor egy csészében kevesebb mint 100 milligramm koffein kerül a szervezetünkbe. Ha a négyszáz milligramm alatt marad a mennyiség, ideális esetben kétszáz vagy annál kevesebb, akkor minden rendben lesz.

Egészség

A koffeinnek számos hatása van  az egészségünkre. Először is a mennyiségtől függően például megemelheti a vérnyomásunkat, növelheti a percenkénti pulzusszámot, és az agy dopaminszintjét, ami a jutalomérzés anyaga, ezért függőséget okozhat. A koffein serkenti a szimpatikus aktivitást az agyunkban, ami olyan, mint a harc vagy a  menekülés válaszreakciói. Rengeteg okunk van tehát arra, hogy szemmel tartsuk a kávéfogyasztásunkat. Azt tudni kell, hogy a koffein hatása nem ugyanaz, mint a kávé hatása a szervezetünkre, ugyanis a kávé még számos, jótékony anyagot tartalmaz, ezért nem kell lemondani a kávézásról. Mint minden másnál, itt is a mértékletesség a lényeg.

Forrás: tippsundtricks.co