0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Egy ma is élő állat dinoszaurusz fogakkal

A legtöbb ismert hüllőnek és Theropoda dinoszaurusznak két szett "váltás" foga van az állkapcsában. A komodói varánusznak azonban különös trükk van a tarsolyában.

A komodói varánusz vagy sárkány fogait már régóta kutatják. Táplálkozási stratégiája igen egyedi, azonban fogai morfológiája egyáltalán nem ehhez alkalmazkodtak. A korábbi kutatások eredményei mellett CT vizsgálatnak vetették alá fiatal és kifejlett varánuszok koponyáit. Ennek során azt állapították meg, hogy

fogaik felépítése nagyon hasonló a Therapoda dinoszauruszokéihoz: erősen hajlott, recés élűek, a belsejükben dentinnel megerősítve

– írja a Phys.org.

komodói varánuszok táplálkozásaA tanulmány vezető szerzője, Tea Maho doktorandusz hallgató szerint ez azért izgalmas, mert a varánuszok remek modellek a kihalt őshüllők táplálkozási stratégiájának tanulmányozásához.

A komodói sárkány, mint más hüllők és kihalt dinoszauruszok, egész élete során növeszti a fogait. A röntgen és CT felvételek alapján akár öt alkalommal is képesek pótolni egy fogat.

„Ennyi fog egyidejű jelenléte az állkapocsban egyedi jelenség a ragadozó hüllőknél, és csak a komodói varánusznál figyeltük meg eddig” – mondta Dr. Robert Reisz, a tanulmány társszerzője.

A legtöbb hüllő kétszer tudja pótolni az elveszett fogait, és ebbe beletartoznak a Therapoda dinoszauruszok is. Talán a legmegdöbbentőbb felfedezés mégis az, hogy

a varánuszok 40 naponként képesek új fogat növeszteni minden egyes fog-helyen. Emiatt lehet annyi kihullott fogat találni az állatkertekben tartott példányok kifutóiban.

Minden más hüllőnél általában három hónapra van szükség a kiesett agyar pótlására, de akár egy évig is eltarthat ez a folyamat.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: