0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Újdonságok a tojótyúkok takarmányozásában

Napjaink tojóhibridjei éves szinten 300 tojást meghaladó termelésre képesek. Ez a mennyiség azt jelenti, hogy testtömegük több, mint tízszeresét adják le tojás formájában.

Ennek a magas szintű teljesítménynek egyik fontos feltétele a hatékony takarmányozás, a madarak táplálóanyag-szükségletének lehetőség szerint minél pontosabb kielégítése. Az intenzív rendszerek mellett Európában és hazánkban is egyre nő a különböző alternatív tartásmódok, technológiák (szabadtartás, biotojás-előállítás) aránya, amelyek lényegesen befolyásolják az állatok takarmányozását is.

Fotó: Medgyesi Milán
A tojótyúk táplálóanyag-szükséglete a többi gazdasági állatfajjal szemben azért is sajátos, mert az nem csupán a korral és a termelés intenzitásával van összefüggésben, hanem a nap különböző periódusaiban is változik.

Az állatokat döntően dercés táppal etetjük, így a tyúkok esetében a dercés táp minősége meghatározó fontosságú. A tojáshéj képződése miatt kalciumszükséglete többszöröse a többi gazdasági állatfajénak, ami miatt a takarmányok kalciumértékelésének továbbfejlesztése ennél az állatcsoportnál bír a legnagyobb jelentőséggel.

A takarmányozási kutatások terén a többi gazdasági állatfajhoz hasonlóan a tyúkoknál is releváns a takarmányfehérje hasznosításának javítása, az antibiotikum-használat csökkentése, a pontosabb rostértékelési rendszerek használata vagy a hőstresszes időszakok speciális takarmányozási vonatkozásai.

A dercés tápok minősége

Ha túl sok a finom frakció a dercés tápban, akkor lecsökken az állatok takarmány-felvétele, porosodik az istálló levegője és nagyobb az esély a tollcsipkedés kialakulására. Amennyiben a durva frakció részaránya magas, akkor a madarak többet esznek a nagyobb részecskékből, és fennáll a részecskék szeparálódásának a lehetősége. A tyúkok az 1-4 mm közötti részecskéket preferálják, de nyilván a kalapácsos daráló túlaprítása és a premixek miatt a finom frakció is mindig jelen van. A nagyobb részecskéknek fontos szerepe van a zúzógyomor stimulálásában. A zúzógyomor a madarakban fontos szerepet játszik a takarmányfelvétel szabályozásában, a vékonybélbe jutó takarmányrészecskék homogenitásának és méretének kialakításában és a táplálóanyagok emésztésében.

Ha túl finomra darálják a dercés tápot, akkor a zúzó elcsökevényesedik. Megoldást jelenthet, ha a táp finom frakcióját granulálják, és együtt etetik a durvább frakcióval.

Ugyancsak előnyös a tojótápok gyártásakor, ha hengerszéket vagy hengeres darálót is alkalmaznak. Ennek során az őrlemény részecskeeloszlása sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, csökken a lisztszerűen finom frakció. Egyes tenyésztői ajánlások a tápok részecske-összetételére is kitérnek. Az 1. táblázatban látható, hogy az ideálisnak tekinthető szemcseméretet a jércék kora is befolyásolja.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: