0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

EU-s tüntetések: Dél-Amerikában veszélyben érzik a megállapodást

Az európai gazdák sok egyéb mellett a Mercosur-országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás ellen is tiltakoznak, és ez aggodalmat kelt a dél-amerikai gazdák körében, írja a fruchthandel.de az Agra Europe hírügynökség információi alapján.

Ahogy írják, az argentin gazdák szövetsége például február elején arra figyelmeztette a helyi sajtót, hogy a dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur tagországai és az Európai Unió közötti megállapodás a tiltakozások miatt meghiúsulhat.

Fotó: Charles Echer / Pixabay
A brazil mezőgazdasági és állattenyésztési szövetség (CNA) különösen azt a követelését utasítja vissza az európai mezőgazdasági termelőknek, hogy a Mercosur-országokból és az EU-ból származó termékekre azonos növényegészségügyi és környezetvédelmi szabványok vonatkozzanak. Arra hivatkoznak, hogy a két konföderáció mezőgazdasági termelése nem összehasonlítható. Dél-Amerikában például nincs hideg tél, amely elpusztítaná a kártevőket – mutatott rá a CNA.

A brazil agribusines-szövetség (ABAG) azonban megértést tanúsított az Európában tiltakozó gazdák iránt. Szerintük egy hajóban eveznek, hiszen az európaiak is azt adják éppen a nyilvánosság tudtára, hogy nem kívánják egyedül viselni az ökológiai fordulat teljes költségét – és a Mercousur-országok is éppen azokat az „elfogadhatatlan” környezetvédelmi előírásokat kifogásolják, amelyeket az Európai Unió az alapmegállapodás részeként ki szándékozik kötni, fejtették ki.

Mindezzel együtt az ABAG nem gondolja, hogy befagynának a tárgyalások. Ahogy fogalmaznak, ahhoz az egyik tárgyalófélnek fel kellene állnia az asztaltól, és itt még nem tartunk, olvasható a Fruchtandel cikkében.

Ez is érdekelheti:

A svájci gazdák is tiltakoznak az alacsony termékárak ellen

A traktorok már Brüsszelben vannak

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ fruchandel.de

Magazin ajánló: