0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Marhabundás rizs – olyan bizarr, mint amilyennek hangzik

Dél-koreai tudósok egy bizarr, de tápanyagban gazdag, fenntartható ételt alkottak: a rizst szarvasmarha sejtekkel burkolták be.

A bizarr rizs megalkotóinak magasztos célja volt. A Matter tudományos lapban közzétett jelentés szerint a folyamatosan növekvő népességet olyan ízletes és egészséges étellel táplálnák, melyhez nem szükséges nagy állatállományt fenntartani – írja a Science.

A „mikromarha szusinak” becézett ételhez először egy ehető bevonatot képeznek a rizsen hal zselatinból.

Ezzel megfelelő felület jön létre a szarvasmarha sejtek számára, amin meg tudnak tapadni. Ezután minden sejttípussal együtt érlelik a gabona szemeket. A végső eredmény egy olyan „hibrid” rizs, mely több szénhidrátot, zsírt és fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos. A kutatók szerint 100 gramm ebből az ételből megegyezik 100 gramm hagyományos rizzsel plusz egy gramm marhasülttel.

szarvasmarha sejtekkel borított rizs
Fotó: Yonsei University

Talán ennél is fontosabb, hogy becslések szerint

ez a rizs kilogrammonként nagyjából 0,03 dollárral, kb. 10 forinttal lenne drágább a hagyományos rizsnél nagykereskedelmi áron.

Emellett az előállítása során kevesebb szén-dioxid kibocsátás jár, mint ugyanennyi rizs és marhahús előállítása. Ez főként annak köszönhető, hogy nincs szükség karbon-intenzív állattenyésztési tevékenységekre.

De vajon milyen ízű? A kutatók szerint „gazdag íze” van. A hússal ötvözött rizs marhahúsos és füstölt aromával rendelkezik, míg a zsírral ötvözött édeskés, vajas és krémes ízű. A kérdés persze az, hogy mit szólnak majd hozzá az emberek, lesz-e egyáltalán kereslet rá. Elvégre ez az igazi hibrid étel: egy állat és egy növény kombinációja. Ön vajon kipróbálná?

Forrás: Science