0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Vadgazdálkodás embert próbáló időkben

A rókák egyedszámának szokatlanul gyors növekedése és az ezzel járó veszettség elterjedésének megakadályozása céljából Ukrajnában 2023 utolsó hónapjában országosan engedélyezték a dúvad elleni hajtóvadászatot.

A háború mindent felülír. Ami békeidőben magától értetődő, az a harci cselekmények időszakában nem kívánatos. Egy időben a gombázni vágyókat sem engedték be a kárpátaljai erdőkbe, nemhogy az illetékes hatóság bármiféle vadászatot engedélyezett volna. Ám úgy tűnik, a természet még a háborúnál is nagyobb úr. A rókák egyedszámának szokatlanul gyors növekedése és az ezzel járó veszettség elterjedésének megakadályozása céljából Ukrajnában 2023 utolsó hónapjában országosan engedélyezték a dúvad elleni hajtóvadászatot.

elejtett rókák Ukrajnában
A rókák gyérítése nemcsak vadvédelmi, de egyben közegészségügyi feladat is

Vidékünkön mennyire járt sikerrel a mostani körülmények között nem mindennapinak számító akció?

– kérdezem Popovics Sándort, Makkosjánosiban élő vadászt, a Beregszászi Járási Vadásztársulat elnökségi tagját.

– Mielőtt a kérdésre válaszolnék, érdemes felidézni az előzményeket. Az elmúlt év novemberének végén az ország számos megyéjében, így Ternopil közelében is több rókatetemre bukkantak. Hamarosan megállapították, hogy ezek az állatok veszettségben pusztultak el. A későbbiek során is időről időre

felröppentek olyan hírek, hogy veszettséggel fertőződtek meg különböző háziállatok, nem csupán macskák és kutyák, de például tehenek és lovak is.

Ezután született meg Kijevben a rendelet a már említett kisragadozó egyedszámának gyérítéséről. Természetesen a háborús helyzetre való tekintettel a szokottnál is szigorúbb előírások betartásával. A rendőrség például többször is ellenőrizte az akcióban részt venni kívánó vadászok névsorát, illetve azt, hogy érvényes-e a fegyvertartási engedélyük. Természetesen nálunk ezen a téren mindent rendben találtak. Persze azt is előre megmondhattuk volna, hogy az akcióra jelentkezők között csak elvétve akad majd hadköteles korú. Legfeljebb olyan nagycsaládos édesapa, aki három vagy több kiskorú gyereket nevel, így stabil felmentéssel rendelkezik a sorozás alól. Az akció sikerességének megítéléséhez pedig álljon itt egy jellemző adat: a már említett négy decemberi hétvégén a Beregszászi járásban működő tizenhat vadászkollektíva tagjai összesen 28 rókát ejtettek el. Összehasonlításképpen elmondanám, hogy máskor a november elejétől február végéig tartó vadászidényben egyetlen csoport tagjainak sikerült lelőni ennyi dúvadat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: