0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Vadgazdálkodás embert próbáló időkben

A rókák egyedszámának szokatlanul gyors növekedése és az ezzel járó veszettség elterjedésének megakadályozása céljából Ukrajnában 2023 utolsó hónapjában országosan engedélyezték a dúvad elleni hajtóvadászatot.

A decemberi határjáráskor csöppet sem meglepő módon igen sok kóbor kutyával, macskával találkoztunk, s jól tudjuk, hogy a földön fészkelő apróvadak ugyanúgy könnyű prédát jelentenek számukra, mint a rókák, a borzok, a vadmacskák vagy az újabban nálunk is feltűnő aranysakálok számára. Feladat tehát akad bőven. Ezek közül talán mégiscsak az a legfontosabb, hogy idén tavasszal újból el tudjuk végezni a rókák veszettség elleni vakcinálását. Talán a rendeződni látszó ukrán-magyar kapcsolatok révén ehhez újból megteremtődnek a feltételek.

Primőrök – a biztos bevételi forrás

Lassan belefordulunk a harmadik háborús évbe, amely eddig is rengeteg megpróbáltatást hozott mindazoknak, akik a kárpátaljai agrárium legsikeresebb ágazatával, a hajtatott zöldségtermesztéssel kötelezték el magukat. Tavaly ilyenkor például a hosszú áramkimaradások, azelőtt pedig az üzemanyaghiány keserítette meg a gazdák életét.

Közben a mezőgazdasági inputanyagok ára folyamatosan emelkedik, állandósult az élő munkaerő hiánya, no és a megtermelt áru célba juttatása sem egyszerű.

Hisz nyugodt szívvel a tehergépkocsik volánja mögé lassan már csak a nők és a nyugdíjas férfiak mernek beülni.
Ám ez csupán az érem egyik, a sötétebb oldala, hisz mindamellett el kell ismerni, hogy a fegyveres konfliktus kitörése hatalmas konjunkturális változásokat hozott.
– Már a pandémia, illetve a háború előtti időkben is jó áron keltek el a vidékünkön megtermelt primőrök, s ez a tendencia az utóbbi két év folyamán még inkább felerősödött – magyarázza Őrhidi László, a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány igazgatója. – A számos ok közül most csupán egyet említenék. Kárpátaljára a harcok elől közel háromszázezren menekültek, így biztosak lehetünk benne, hogy a velünk szomszédos, a miénknél lélekszámban és területileg is jóval nagyobb Lemberg, illetve Ivano-Frankivszk megyékben az otthonaikat kényszerűségből elhagyók száma jóval több. A harcok kezdete óta megnövekedett vásárlói réteget hónapos retekkel, zöldhagymával, újburgonyával, valamint korai uborkával és paradicsommal a mi gazdáink látják el. Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez a mostani 2024-es esztendőben is.

Régóta tudjuk, hogy naprakész tudás, kockázatvállalás, az új dolgok iránti fogékonyság jellemzi leginkább az agrárium itteni szereplőit.

– De mindez a mostani nehezített körülmények között kevés lenne a boldogulásukhoz, hisz a fejlesztésekhez banki kölcsönökre van szükség, ám a nálunk működő pénzintézetek szemében a kistermelők nem hitelképesek. Ezért jött igen jókor az Egán Ede Alapítvány mezőgazdasági input­anyagokra vonatkozó pályázata, illetve az Agrárminisztérium által támogatott zöldségvetőmag-program. Hogy ez mekkora fejlődést generált, abban magunk sem hittünk. Gondoljunk bele: négy-öt évvel ezelőtt Kárpátalján legfeljebb 15-20 hektáron termeltek dinnyét, tavaly viszont ez a terület már 160 hek­tárra növekedett.
Öntől tudom, hogy ismét sikerrel zárult a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány által meghirdetett Első lépés pályázat.
– Alapítványunk elsősorban a kisgyermekes családok felkarolására hirdette meg ezt a kezdeményezést. A lényeg, hogy biztosítjuk egy-egy fóliaház építéséhez a szükséges anyagokat. Ennek értékét kamatmentesen a következő év folyamán kell visszafizetni. Jellemző, hogy

a háború okozta sok-sok bizonytalansági tényező ellenére a pályázaton résztvevők száma egyre nő.

Múlt év végén kilencven sikeres pályamunkát értékeltünk. Így Kárpátalja magyarok által lakott termelői kistérségekben a hajtató kertészetek által újonnan gondozásba vett terület mintegy négy hektárral növekedett. Jellemző, hogy egyre több a fűtött fóliasátor. A fedett térben már ezekben a hetekben is szorgos munka folyik.

 

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Ez is érdekelheti:

Van ok a bizakodásra, de nem dőlhetünk hátra

Erdészet az egykori grófi erdők szívében

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: