0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Rossz hangulat – belvízzel

Nem igazán kezdődött jól az idei év a szlovákiai agráriumban. Még nem tüntetnek az itteni gazdák, de már jelezték, hogy igény volna rá.

A két éve megemelkedett inputárak magasan maradtak, és a boltokban érzékelhető jelentős élelmiszerár-emelkedés ellenére, az ukrajnai háború miatt, a mezőgazdasági termékek árai tovább estek. Ha emellé még hozzávesszük, hogy késnek a tavalyi területalapú támogatások, illetve komoly károkat okoz a belvíz, akkor nincs mit csodálkoznunk azon, hogy kedvetlen a felvidéki gazda.

Azt már az év elején megtudhattuk, hogy Szlovákiában az idén a becslések szerint átlagosan 4,5 százalékos lehet az élelmiszer­árak éves emelkedése.

Történik mindez akkor, amikor az élelmiszerek világpiaci ára már 10 százalékkal a 2021 végi szint alatt vannak, és Szlovákiában a statisztikai hivatal szerint is a mezőgazdasági termékek árai 2023 decemberében éves szinten 23,9 százalékkal estek. Persze a statisztika sok mindent elrejt, az állati termékek árai immár második hónapja csak 3,1, míg a növényi termékek árai 33,4 százalékkal csökkentek. Ezek közül is a gabonaféléké 44,4 százalékkal. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és fűszerek 34,2, a burgonya pedig 25,5 százalékkal drágult.

Az állati termékek közül a vágósertés ára 19 százalékkal nőtt, viszont a tehéntej ára csökkent, 12,4 százalékkal. A nyers tej kilójáért tavaly még 51 eurócentet fizettek, 2023 decemberében már csak 44-et. Nem csoda, hogy az éves tejtermelés is esett 16 500 tonnával 807 ezer tonnára.

Sztrájkkészültség

A statisztikai kitérő egyre jó, megmutatja, hogy mely gazdák a legelégedetlenebbek. A legnagyobb vesztesek talán a gabonatermesztők, akik kétszeresen is megszenvedik az orosz-ukrán háború hatásait. A konfliktus kirobbanása után elszabadultak az energiahordozók és a vegyipar árai, amelyek nem igazán csökkentek, míg az ukrán export leverte a termények árát.

Bár Szlovákia is csatlakozott az ukrán gabonára embargót hirdető államok közé, a gazdák meg vannak győződve róla, hogy ennek ellenére bejut az ukrajnai áru az országba. Az első becslések szerint a szlovák agrárium profitja 60 százalékkal lesz kevesebb 2023-ban 2022-höz képest.

Egy kisebb gazdákat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Szlovákiai Földtulajdonosok és Mezőgazdasági Vállalkozók Szövetsége január 18-án sztrájkkészültséget hirdetett, elsősorban azért, mert decemberben a 2023-as év közvetlen támogatásainak csak a felét fizették ki. Persze a készültség kihirdetése még nem jelenti azt, hogy kivonulnának az utcára. Az elégedetlenség megvan, igény volna egy jó kis tüntetésre, de érzik, hogy az agárminisztérium az árakkal sok mindent nem tud kezdeni, illetve bíznak benne, hogy a támogatások kifizetése megoldódik. Mindenesetre a Kifizető Ügynökség január 26-án már elkezdte kipostázni a határozatokat az elmaradt támogatásokra, ami ugyan – mint a Dunán lefele úszó összetört vörös csillag esetében – nem sokat jelent, de kezdetnek nem rossz.

Persze erre az ellenzéki pártok is megmozdultak, és rendkívüli ülést hívtak össze a parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságában, kihasználva azt a tényt, hogy az uniós tagság 19 éves ideje alatt első ízben maradtak el a támogatások. De ne bántsuk az ellenzéket, mert valóban érdemes volna átgondolni, hogy Richard Takáč miniszter miképp tudná hatékonyabbá és gyorsabbá tenni az európai források felhasználását, miképp tudná csökkenteni a bürokráciát, és érdemes volna foglalkozni azzal is, hogy Ukrajna az EU egységes piacának része lesz, ha már az Európai Tanács legutóbbi ülésén Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök kiállt amellett, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

víz alatt a szántók
Szlovákiában jelenleg 23 ezer hektár van teljesen víz alatt, és az első becslések 13 és fél millió eurós károkról szólnak
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: