0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Amit nem tudtál a tehenekről

A tehenek nagy, álmodozó szemeikkel és lomha viselkedésükkel nem sok mindenért kapnak elismerést azon túl, hogy tejet és a húst biztosítanak. De valójában sokkal többet jelentenek, mint steakhús. Intelligens és rendkívül szociális lények.

Íme néhány meglepő tény a tehenekről, amelyek segítenek új megvilágításba helyezni ezeket a szelíd óriásokat.

Törökországból származnak

A háziasított tehenek az auroch néven ismert vad ökrök leszármazottai, és először Délkelet-Törökországban háziasították őket körülbelül 10 500 évvel ezelőtt. Egy másik alfajt, amelyet néha zebu szarvasmarhának is neveznek, később, körülbelül 7000 évvel ezelőtt Indiában, egy különálló esemény során háziasították. Míg a vadon élő aurochok 1627-ben a túlvadászat és az élőhelyük elvesztése miatt kihaltak,

genetikájuk számos utódjukban, köztük a vízi bivalyokban, a vad jakokban és természetesen a házi szarvasmarhákban él tovább.

Sok közös génünk van

Amikor a tudósok 2009-ben feltérképezték a szarvasmarha genomját, felfedezték, hogy a szarvasmarháknak mintegy 22 000 génjük van és ezek 80 százaléka azonos az emberével.

Gazdagságot jelentenek

A „szarvasmarha” szó az ófrancia „chatel” szóból származik, mint a chattel, mely tulajdont jelent. A szarvasmarha a világ számos részén továbbra is

a gazdagság szimbóluma.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ treehugger.com

Magazin ajánló: