0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Amit nem tudtál a tehenekről

A tehenek nagy, álmodozó szemeikkel és lomha viselkedésükkel nem sok mindenért kapnak elismerést azon túl, hogy tejet és a húst biztosítanak. De valójában sokkal többet jelentenek, mint steakhús. Intelligens és rendkívül szociális lények.

Vannak barátaik

A teheneknek vannak barátaik, és stresszesek lesznek, ha elválasztják tőlük őket. Krista McLennan kutató az elkülönülést, a pulzusszámot és a kortizolszintet mérő tanulmányban a következő következtetésre jutott:

amikor az üszők együtt vannak kedvenc társukkal, a stressz-szintjük a pulzusszámot tekintve csökken ahhoz képest, mintha egy véletlenszerű egyeddel lennének.

Jó úszók

Három tehén került a címlapokra, amikor több tehenet hónapokkal ezelőtt a tengerbe sodort a Dorian hurrikán Amerikában, majd vélhetően körülbelül 4-5 mérföldet úsztak, hogy biztonságba kerüljenek. A National Trust alábbi videója vizuális bizonyítékot és némi további hátteret kínál, mely egy gazdálkodó számára nem újdonság, de az átlag ember számára meglepő lehet. Az észak-írországi birtok tehenei minden nyáron 100 métert úsznak át a Lough Erne folyón. A túloldalon 40 hektár friss legelővel jutalmazzák őket.

Színvakok

A régi mondás, miszerint a bikák támadnak, ha meglátják a piros színt, egyszerűen nem igaz.

A szín nem dühíti fel őket, sőt, a tehenek emberi mércével mérve színvakok, és még retinájuknak sincs olyan receptora, amely képes lenne feldolgozni a vörös árnyalatokat.

Egy dühöngő bika számára az élénkpiros köpeny csak tompa sárgásszürkének tűnik. Amikor a matador ráveszi a bikát, hogy támadjon, valószínűleg a lobogó zászló vagy a köpeny mozgása váltja ki a reakciót, nem pedig a szín.

Dialektusban bőgnek

Miután tejtermelők egy csoportja észrevette, hogy teheneiknek különböző bőgésük van, nyelvi szakemberek megállapították, hogy kis populációkban, például csordákban azonosítható dialektikus eltérésekkel találkozhatunk, amelyeket leginkább a közvetlen kortárscsoport befolyásol.

Nagyszerű a szaglásuk

A tehenek kiváló szaglással rendelkeznek, és akár tíz kilométeres távolságból is képesek érzékelni a szagokat.

Szentként is tisztelik

Az állatot az élet szent szimbólumának tekintik, az állatok a hindu többségű kultúrákban gyakran szabadon kóborolnak az utcákon, és részt vesznek az ünnepi hagyományokban. Egyes esetekben törvények védik a teheneket a bántalmazástól. A legszigorúbbak ezek közül a közép-indiai Madhya Pradesh államban találhatók, ahol egy tehén megöléséért hét év börtönbüntetés jár, és

a politikusok tehénkabinetet alakítottak az állat jólétének biztosítására.

Néhányuk aranyat ér

2023-ban egy fehér tehén lett a világ legdrágábbja, amikor is 1,44 millió dollárnak megfelelő összegért kelt el a brazíliai Arandúban tartott árverésen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ treehugger.com

Magazin ajánló: