0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Új katicabogárfaj pajzstetvek ellen

A biológiai védekezésben használatos rovarjairól ismert Koppert cég egy új katicabogárfajt vezet be, amelytől kifejezetten a kagylós pajzstetvek elleni szabadföldi védekezésben remélhetnek sikert a termesztők, írja a fruchthandel.de portál cikke.
Pajzstetvek
Pajzstetvek

A Rhyzobius lophanthae nevű katicabogárfaj a Koppert információi szerint egy sor szabadföldi növénykultúrában hatékonynak bizonyult, írja a cikk.

Ezek között vannak olyanok is, amelyek nálunk nem relevánsak, de például a szőlő, a szeder vagy akár a kivi már igen.

Emellett természetesen növényházi körülmények között is bevethető a katicabogárfaj minden olyan – elsősorban fás szárú – gyümölcskultúrában, ahol a kagylós pajzstetvek gondot okoznak.

Jenette Douma termékmenedzsert idézve a cikk azt írja, hogy a spanyolországi Koppert-leányvállalat munkatársai jelentősen hozzájárultak, hogy szabadföldi felhasználásra is alkalmas legyen a hasznos katicabogárra alapozott termék: az ottani tapasztalatok alapján cserélték papírhengerre az elsőként tervezett műanyag csomagolást, és emelték 250-ről 500 darabra az egy-egy csomagolási egységbe kerülő katicabogár-egyedek számát.

Rhyzobius lophanthae
Rhyzobius lophanthae, egy Ausztráliában honos katicabogár faj, mely az USA déli részén és Európában is idegenhonos fajként van jelen.
Fotó: Barry Walter – https://www.inaturalist.org/photos/245515970, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=136680475
A Rhyzobius lophanthae használatával kevesebb növényvédő szerre volt szükség, és a sokkal könnyebb volt betartani a tiltólistára került szerek mellőzését. A kagylós pajzstetvek több faja ellen is hatásosnak bizonyult, és nagy előnye, hogy a lárvái és a kifejlett egyedei is fogyasztják a pajzstetveket.

A termék az első kagylóspajzstetű-észleléskor kell kezdeni, és a csomagolás ütögetésével a bogarakat közvetlenül a növényre juttatni.

Este kell alkalmazni, és a fertőzöttség mértékétől függően 500-3000 egyeddel lehet számolni hektáronként (a magasabb szám a szabadföldi érték), többszöri kijuttatással,

írja a Koppert tájékoztatása alapján a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: