0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A „világ első” génmódosított banánja, amelyet Ausztrália és Új-Zéland jóváhagyott

Ausztrália és Új-Zéland szabályozó hatóságai engedélyt adtak a Queenslandi Műszaki Egyetemnek a QCAV-4, a Cavendish banán egy genetikailag módosított fajtájának kereskedelmi forgalomba hozatalára.

A QCAV-4 banán a világ első génmódosított banánja, amelyet kereskedelmi termelésre engedélyeztek, és egyben az első ausztrál GM-gyümölcs, amelyet Ausztráliában termesztenek. A QCAV-4 potenciális biztonsági hálót kínál a Panama-betegség, más néven banán fuzáriumos hervadás pusztító 4-es trópusi faja (TR4) ellen, amely veszélyezteti a globális 20 milliárd dolláros banánipart. A TR4 terjedését Ausztráliában sikeresen korlátozó karantén intézkedéseknek köszönhetően egyelőre nem tervezik a QCAV-4 banán nagyarányú termesztését vagy fogyasztói értékesítését. Ehelyett a csapat a QCAV-4-et ellenállóvá kívánja tenni a másik rettegett banánbetegséggel, a Sigatoka-val szemben.

QCAV-4 banán

A QUT professzora, James Dale és csapata több mint 20 éve dolgozik genetikailag módosított Cavendish banán kifejlesztésén és termesztésén. Az FSANZ biztonsági értékelése megállapította, hogy a QCAV-4 banánvonalból származó élelmiszerek ugyanolyan biztonságosak és táplálóak, mint az ausztrál és új-zélandi élelmiszer-ellátásban már megtalálható hagyományos banán.

Ha termesztenék, a betegségeknek ellenálló GM-banánból származó élelmiszerek elsősorban friss gyümölcsként lennének elérhetőek Ausztráliában.

Felhasználható feldolgozott élelmiszerekben is, pl. szárított vagy fagyasztott banánban, banánpépben és különféle pékárukban.

Az új-zélandi EPA javaslata alapján a friss génmódosított banánt Új-Zélandra exportálni/importálni szándékozó élelmiszeripari vállalkozásoknak konzultálniuk kell az EPA-val arról, hogy a friss banángyümölcs új szervezetnek minősül-e. Ezenkívül az új-zélandi MPI azt tanácsolta, hogy az élelmiszeripari vállalkozások kérjenek tanácsot a biológiai biztonsági követelményekről az MPI-től. Az ebből a banánsorból származó élelmiszerekre a GM-élelmiszerekre vonatkozó meglévő címkézési követelmények vonatkoznak.

Forrás: AgTechNavigator

Magazin ajánló: