Az EIT Food Consumer Observatory új páneurópai tanulmánya szerint a fogyasztók Európa-szerte aggódnak a rendkívül feldolgozott élelmiszerek egészségükre gyakorolt hatása miatt, de nem kapnak útmutatást az egészséges választáshoz.
Klaus Grunert, a dán Aarhusi Egyetem professzora és az EIT Élelmiszerfogyasztói Megfigyelőközpont igazgatója szerint:
„Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztók hogyan azonosítják, menyire értik és befolyásolják döntéseiket az élelmiszer-előállítás módjának ismerete. A fogyasztók egyértelműbb címkézése, útmutatása és oktatása segíthet nekik abban, hogy jobban megértsék ezt a kérdést, és foglalkozzanak vele, de az is fontos, hogy a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos aggodalmakat az emberek étrendjének és jólétének szélesebb összefüggésében vegyék figyelembe.”
A professzor szerint az is kulcsfontosságú, hogy továbbra is erősíteni kell az élelmiszerek osztályozási, értékelési és címkézési módjával kapcsolatos ismereteket annak érdekében, hogy a fogyasztóknak szóló tanácsok a legújabb kutatási eredmények alapján kerüljenek meghatározásra.
Sofia Kuhn, az EIT Food nyilvános szerepvállalási igazgatója szerint legyen szó előre csomagolt tésztaszószról egy gyors otthoni étkezéshez, vagy egy gyorséttermi étkezésről a családdal, a magasan-feldolgozott élelmiszerek Európa-szerte a fogyasztói étrend mindennapi részét képezik. A kutatási eredményekből azonban nyilvánvaló, hogy az embereknek komoly aggodalmaik vannak ezen élelmiszerek egészségügyi és fenntarthatósági vonatkozásai miatt.
„Szektorként olyan (jogi, gazdasági, jelölési) környezetet kell teremtenünk, amely képessé teszi a fogyasztókat arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak étrendjükkel kapcsolatban, és olyan párbeszédet kell előmozdítanunk, amely nemcsak oktat, hanem pozitív döntésekre is inspirál. Így előmozdíthatunk egy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszert mindenki számára.”