0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

A fogyasztók tartanak a magasan-feldolgozott élelmiszerek egészségügyi kockázataitól

Az EIT Food Consumer Observatory új páneurópai tanulmánya szerint a fogyasztók Európa-szerte aggódnak a rendkívül feldolgozott élelmiszerek egészségükre gyakorolt ​​hatása miatt, de nem kapnak útmutatást az egészséges választáshoz.

Klaus Grunert, a dán Aarhusi Egyetem professzora és az EIT Élelmiszerfogyasztói Megfigyelőközpont igazgatója szerint:

„Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztók hogyan azonosítják, menyire értik és befolyásolják döntéseiket az élelmiszer-előállítás módjának ismerete. A fogyasztók egyértelműbb címkézése, útmutatása és oktatása segíthet nekik abban, hogy jobban megértsék ezt a kérdést, és foglalkozzanak vele, de az is fontos, hogy a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos aggodalmakat az emberek étrendjének és jólétének szélesebb összefüggésében vegyék figyelembe.”

A professzor szerint az is kulcsfontosságú, hogy továbbra is erősíteni kell az élelmiszerek osztályozási, értékelési és címkézési módjával kapcsolatos ismereteket annak érdekében, hogy a fogyasztóknak szóló tanácsok a legújabb kutatási eredmények alapján kerüljenek meghatározásra.

Sofia Kuhn, az EIT Food nyilvános szerepvállalási igazgatója szerint legyen szó előre csomagolt tésztaszószról egy gyors otthoni étkezéshez, vagy egy gyorséttermi étkezésről a családdal, a magasan-feldolgozott élelmiszerek Európa-szerte a fogyasztói étrend mindennapi részét képezik. A kutatási eredményekből azonban nyilvánvaló, hogy az embereknek komoly aggodalmaik vannak ezen élelmiszerek egészségügyi és fenntarthatósági vonatkozásai miatt.

„Szektorként olyan (jogi, gazdasági, jelölési) környezetet kell teremtenünk, amely képessé teszi a fogyasztókat arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak étrendjükkel kapcsolatban, és olyan párbeszédet kell előmozdítanunk, amely nemcsak oktat, hanem pozitív döntésekre is inspirál. Így előmozdíthatunk egy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszert mindenki számára.”
Forrás: EIT Food

Magazin ajánló: