0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A befektetők a vidéki Spanyolországban is jó üzletet látnak

Míg a gazdálkodók Európa-szerte tiltakoznak a magas költségek és a külföldi verseny ellen, az agráripari befektetők továbbra is erősítik pozícióikat a spanyol és más európai mezőgazdasági szektorban.

Az európai vidék a kontinens egyik legdinamikusabb és legjövedelmezőbb ágazatává vált a befektetési alapok és a nagy agrárvállalatok számára. A 15%-ot meghaladó hozam mellett a befektetők menedéket találtak a mezőgazdaságban, megvédve a tőkét a COVID-19 világjárvány, az ukrajnai orosz invázió és a globális kereskedelmi útvonalak megszakadása óta megrázó gazdasági és geopolitikai bizonytalanságoktól.

Miközben a gazdálkodók tiltakozása folytatódik Európa-szerte, Carlos Fernández, a közép-spanyolországi Toledo állambeli Seseña gazdálkodója nem érti, hogy kit érdekelne szomszédjai földjének megszerzése.

„Olyan, mint egy gonosz szem. Miközben elegem van a jövedelmezőség és a likviditás hiányából, és romokban heverünk, a befektetési alapok nagy gazdasági kapacitással rendelkeznek, és amit Ön veszteségesnek lát vidéken, azt üzletnek tekintik.” – mondta a gazda az Euronews-nak.

A nagybefektetők megállapították, hogy a mezőgazdasági ingatlanok válságálló eszköz: a becslések szerint az élelmiszertermelésnek 60-70%-kal kell növekednie ahhoz, hogy 2050-re el tudja látni a világ lakosságát.

Az egymást követő pénzügyi és politikai válságok, sőt háborúk során a vidéki föld a legellenállóbb vagyon; az, amelyik a legjobban tudja megőrizni értékét. Miért? Mert mindannyiunknak enni kell” – mondta Regino Coca, a Cocampo alapítója.

Mintegy 950 élelmiszer- és mezőgazdasági befektetési alap működik szerte a világon, és 150 milliárd eurós (58 ezer milliárd Ft, amely a magyar 2023-as évi költségvetés kiadásának duplája) vagyont kezel. A Valoral befektetési tanácsadó cég által a szektorban az elmúlt években feljegyzett 32 nagy üzlet 40%-a Európában történt, és több mint fele termőföld megszerzését jelentette.

A globális ellátási láncok megszakadása az érett és stabil piacokhoz közelebb eső környezetekbe vonzza a befektetéseket és a termelést, például Európába vagy az Egyesült Államokba, ahol a fogyasztók nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek.

„A mezőgazdaság és az állattenyésztés esetében sok termék friss, helyi, és egyre inkább elvárás, hogy a közelben készüljenek, így ez határozza meg a beruházások helyét” – mondta Regino Coca.
Forrás: EuroNews