0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

A befektetők a vidéki Spanyolországban is jó üzletet látnak

Míg a gazdálkodók Európa-szerte tiltakoznak a magas költségek és a külföldi verseny ellen, az agráripari befektetők továbbra is erősítik pozícióikat a spanyol és más európai mezőgazdasági szektorban.

Az Armanext tanácsadó cég tanulmánya szerint Spanyolországban a termelés nagy része 78 000 termelőnél összpontosul, akik a termelés értékének 72%-át takarítják be, míg további 583 000 gazdálkodó csak a haszon 3%-át szerzi meg.

„Régebben egy gazda 10, 20 vagy 30 hektáron megélt. Ahhoz, hogy ezekkel a terményekkel profitot termeljenek, ma már 100 hektárnál vagy 150 hektárnál nagyobb területekre van szükség, valamint precíziós gépberuházásra. Ez nagyon megnehezíti a kis- és közepes gazdálkodók, valamint az állattenyésztők dolgát.” – mondta Coca az Euronews-nak.

Szakértők szerint amikor a vidék jövedelmezőségéről beszélünk, a spanyolországi befektetés a terménytől és a területtől függően megtérülő. A gépesítés és a méretgazdaságosság meghatározza a jövedelmezőséget.

Nemzedékváltás

Abban a forgatókönyvben, amikor a gazdálkodók 40%-a 65 év feletti, és ahol az éves tranzakciók közel fele öröklés, a befektetők nagyszerű lehetőséget látnak a termőföld megszerzésére.

Jelenleg Spanyolországban a vidéki földek tulajdonosainak 41,3%-a 65 év feletti. Ők a munkájuk utolsó éveiben járó gazdálkodók és állattenyésztők, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy megtegyék a szükséges beruházásokat termőföldjük bővítéséhez és a termesztés optimalizálásához szükséges gépekbe való befektetésbe. Azok azonban, akikkel versenyeznek, képesek erre.

A spanyol mezőgazdasági szervezetek figyelmeztettek a tulajdonosi szerkezetben bekövetkezett változások következményeire, amelyek véleményük szerint „nem generálnak társadalmi összefogást, sem a vidéki lakosság és a környezet fenntarthatóságát, és a társadalmi és szakmai modell megszűnéséhez vezethetnek.” – fejtette ki a COAG (a gazdálkodók és állattenyésztők szervezeteinek koordinációs bizottsága) egy friss jelentésében.

Az ágazaton belüli mozgalmak a gazdálkodókat összefogó agrárszövetkezetek megerősítését szorgalmazzák, hogy legyen erejük szembeszállni más szereplőkkel, képesek legyenek a beruházásokra és rendelkezzenek az ágazatban való versenyhez szükséges földterülettel. De mindenekelőtt olyan politikát szorgalmaznak Spanyolországban, amely garantálja a generációváltást a gazdaságokban, hogy fiatal gazdák jöhessenek a spanyol vidékre.

Forrás: EuroNews