0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

A befektetők a vidéki Spanyolországban is jó üzletet látnak

Míg a gazdálkodók Európa-szerte tiltakoznak a magas költségek és a külföldi verseny ellen, az agráripari befektetők továbbra is erősítik pozícióikat a spanyol és más európai mezőgazdasági szektorban.

Kik az új játékosok az európai mezőnyben?

A luxemburgi székhelyű Valoral szerint az elmúlt években az európai mezőgazdasági szektorban jelentős tranzakciókat bonyolítottak le vezető vagyonkezelő cégek. 2023 májusában a brit székhelyű M&G 150 millió eurós (58,5 milliárd Ft-os) részesedést szerzett a Regenerate Asset Managementben, egy alapban, amely az agrárüzleti értéklánc éghajlattal kapcsolatos kihívásainak kezelésére szakosodott. Hasonlóképpen, a belga Incofin vagyonkezelő 2023 áprilisában növekedési tőkét biztosított a Degroof Petercam Asset Management és a Korys támogatásával, megerősítve képességét az agrár-élelmiszeripari ágazat fenntartható kezdeményezéseinek támogatására.

Egy másik figyelemre méltó tranzakcióra, 2022 decemberében került sor, amikor a BNP Paribas Asset Management többségi részesedést szerzett a dán természeti erőforrásokra specializálódott International Woodland Company-ban (IWC). Emellett 2022 októberében a spanyol Azora-csoport 33%-os részesedést szerzett az Iberian Smart Financial Agro-ban (ISFA Gestion), amely várhatóan eléri a 10 000 hektáros mandulaültetvény tulajdoni szintet az Ibériai-félszigeten.

A CBRE tanácsadó cég adatai szerint 2022-ben Ibériában az intézményi befektetők által a szektorban végrehajtott tranzakciók összértéke meghaladta az 1 milliárd eurót (390 milliárd Ft-ot), ami 20%-kal több, mint a 2021-ben befektetett 800 millió euró. Az ibériai színtér további kiemelkedő szereplői a Bolschare és az Elaia, amelyek az Atitlán pisztácia-, mandula- és avokádótermesztéssel foglalkozó csoporthoz tartoznak, vagy a Citri&Co multinacionális cég, amely a gyümölcsök és citrusfélék iránt elkötelezett több mint 900 aktívan termő hektárral rendelkeznek Spanyolországban.

A Cocampo legutóbbi, a vidéki területek szerkezetéről szóló jelentése szerint 2023 januárja és novembere között 412 269 vidéki ingatlant ruháztak át Spanyolországban, ebből 138 000 adásvételi tranzakció volt. A spanyol vidéken a hagyományos gazdálkodók és állattenyésztők is jelen vannak befektetőként. Náluk az a gyakorlat, hogy először a kisebb üzemekben a háttérben jelenek meg, nagyon kevés láthatósággal. Aztán jönnek az intézményi befektetők, a nagybirtokosok világa és ott vannak a nagy befektetési alapok is.

A mezőgazdasági átalakulás nyertesei és vesztesei

Jelenleg Spanyolországban a gazdaságok tulajdonosainak 93,8%-a magánszemély, 6,2%-a pedig jogi személy (kereskedelmi társaságok, termelőszövetkezetek és állami szervek).

A Cocampo-jelentés szerint azonban a következő évtizedben a földtulajdon jelentős átalakuláson megy keresztül, amelyben néhány nagyvállalat együtt dolgozik majd gazdákkal, állattenyésztőkkel és rekreációs vagy turisztikai gazdaságok tulajdonosaival.

„Az előbbi bizonyos mezőgazdasági, állattenyésztési és fenntarthatósági termékekre fog szakosodni, mint például a megújuló energiákra vagy a szén-dioxid-leválasztásra. Ezek a nagyvállalatok a földterületeket nagyobb méretgazdaságossági üzemekre koncentrálják majd.”

Míg a kis- és közepes gazdálkodók a magas termelési költségek és a jövedelmezőség hiánya kihívásaival néznek szembe, míg a nagy agrárvállalkozások a méretgazdaságosságnak, a hatékonyságnak és a fenntarthatóságnak, valamint az új technológiák átvételének köszönhetően alkalmazkodni tudtak az ágazat új trendjeihez.

Forrás: EuroNews