0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Az osztrák biogazdaságok hátrányos feltételek között érzik magukat

Ausztriában számos más európai országgal ellentétben nem bővül, hanem éppenséggel csökken a biotermékeket előállító gazdaságok száma.

Egy, a Der Standard c. országos napilapban megjelent írás szerint a múlt évben 933-mal, azaz 4 százalékkal, a biomódon megművelt földterület nagysága pedig 695 ezer hektárra, 1,5 százalékkal csökkent.

A visszaesés oka a biogazdálkodóknak nyújtott támogatások csökkenésében és a bürokratikus előírások azzal párhuzamos növekedésében keresendő. Szakértői vélemények szerint a környezetvédelmi és éghajlati teljesítményekre járó juttatások ma már nem elégségesek ahhoz, hogy a gazdákat a biotermelésben tartsák, s így a bécsi szövetségi kormány által a biogazdálkodás számára kitűzött növekedési célokat sem lehet elérni. Annál is kevésbé, mivel a költségek emelkednek, a termelői árak viszont sok esetben jelentősen csökkennek, a fogyasztási kedv pedig rendkívül visszafogottá vált.

Az osztrák agrármarketing szervezet (AMA) számítása szerint az ország polgárai 2023-ban az egy évvel korábbinál 5,3 százalékkal magasabb értékben vásároltak friss bioterméket a kiskereskedelemben, ugyanakkor az eladott biotermékek mennyisége immár egymás után másodszor enyhén csökkent. Értékben kifejezve a friss bioélelmiszerek részesedése a kiskereskedelmi forgalomban 11,5-ről 11 százalékra csökkent. Ennek egyik oka a hagyományos és a bioélelmiszerek közötti árkülönbség csökkenésében keresendő. A világjárvány idején, amikor az éttermek zárva voltak és a fogyasztók otthon főztek, ez az arány még elérte a 13 százalékot.

A Der Standard tudósítója idézi Barbara Riegler, a Bio Austria, Európa legnagyobb bioszövetsége elnökének véleményét, aki szerint hiányoznak a biotermelés megerősítését szolgáló politikai jelzések, miközben az osztrák agrár-környezetvédelmi program inkább lassítja, mint serkenti a biotermesztés fejlődését.

„Nem csoda, hogy a gazdaságok kivonulnak a termelésből”.

Az ágazat egyik fontos értékesítési piaca a közbeszerzés lenne. A szövetségi kormány elkötelezte magát, hogy 2023-ra 25 százalékban bioélelmiszereket vásárolnak intézményei számára, de ez a vállalás jórészt az egyes állami intézmények vásárlási szándékainak hiánya miatt nem teljesültek.

Pedig a közétkezdék, az iskolák, az óvodák, a kórházak, sőt a hadsereg bioélelmiszerek iránti elkötelezettsége elengedhetetlen lenne az ágazat számára annál is inkább, mert a házon kívüli étkezés aránya évek óta erőteljesen növekszik. A kormány biokvótákat írt elő, de nem tartja be azokat, és nem biztosít semmilyen finanszírozást – idézi az egyik osztrák kiállítót a Der Standard cikkírója, aki Nürnbergből, a közelmúltban megtartott BioFach szakvásárról tudósította a lap olvasóit.

Forrás: Juhász Imre/Der Standard

Magazin ajánló: