0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Tűzvész ellen elfeledett búza

Elfeledett búzafajtával kísérleteznek Tunéziában. Egy helyi gazda arra számít, ha egy évben többször is arathat búzát és csökkentheti a kiszámíthatatlan időjárás okozta veszteségeket.

Egy tunéziai gazdálkodó a magas hozamú búza helyett a többszöri betakarítást választja. Egy régi búzafajtával kísérletezik, hogy ellensúlyozza az éghajlatváltozás, első sorban az aszály hatásait. Azt reméli, ha egy évben többször is tud aratni, akkor így olyan évben is tud búzát betakarítani, amikor az időjárás nem kegyes a gazdálkodókhoz.

Hasan Chetoui tunéziai búzatermesztő nem hiszi, hogy az alternatív búzafajtákkal folytatott kísérlete mindenhol beválik. Ám úgy gondolja, hogy segíthet neki megbirkózni az olyan évekkel is, mint a tavalyi, amikor kevés csapadék esett és a hőhullámok elpusztították a termés nagy részét.

Tunézia, aratás, kombájn, búza

„Egy régi tunéziai búzafajtát szerzünk be az idei vetéshez. Ezzel egy szezonban többször is arathatunk, ami gazdasági szempontból több lehetőséget ad a kezünkbe.” – mondta.

Chetoui Észak-Tunéziában gazdálkodik, egy olyan régióban, amely az ókori Rómáig és Karthágóig visszanyúlóan a mediterrán civilizációk kenyérkosara volt,. Ehhez képest ma már Tunézia nettó búzaimportőr.

Az Észak-Afrika nagy részét sújtó többéves szárazság kiürítette a tunéziai víztározókat és felperzselte a termőföldeket.

Tavaly sok gazda korábban kezdte a betakarítást még ha így jelentős terméshozamról is mondtak le. Ám így még mindig jobban jártak, mint azon társaik, akiknek a teljes termését tűzvész pusztította el.

Chetoui reméli, hogy ha nem hagyatkozik egyetlen nyári betakarításra, akkor még a rossz években is képes lesz legalább némi búzát termelni. Ő és a mezőgazdasági szakszervezetek tisztviselői elmondták, hogy más gazdák is a hagyományos vetőmagokhoz fordulnak, de csak anekdotikus beszámolókkal tudtak szolgálni a tapasztalataikról.

A régi-új búza nem megoldás mindenre

A tunéziai mezőgazdasági szakértők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a régi búzafajták sikeresen megvédik a gazdákat az éghajlatváltozás hatásaitól. Rámutatnak, hogy a modern búzafajták sokkal nagyobb terméshozamot biztosítanak.

Ugyanakkor azt is mondják, hogy a régebbi fajták bizonyos területeken vagy bizonyos körülmények között jobban működhetnek. Chetoui kísérleteit érdemes figyelemmel kísérni.

„Nem tudjuk eldönteni, hogy sikeresek lesznek-e vagy sem. Addig nem lehet felmérni vetőmag hatékonyságát, míg nagy vetésterületen nem tesztelik ezeket a fajtákat” – mondta Mohamed Rajaibia a tunéziai mezőgazdasági szövetségtől.

Chetoui 12 éves korában kezdett el dolgozni a gazdaságokban. Most 64 éves, és még mindig keresi a régi gabonafajták, köztük a kukorica, árpa, valamint a búza vetőmagot a kísérleteihez.

Forrás: Reuters

Magazin ajánló:

Mizsei Károly
Mizsei Károly
teszt munka
teszt elismerés