0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Mennyiség és/vagy minőség?

Az elmúlt évek meglehetősen sok és viharos változásokat hoztak a hazai búzatermesztésben. Mindenki számára emlékezetes 2022 történelmi jelentőségű aszálya,...

… ami elsősorban az őszi kapás növényeket sújtotta, de jelentősen csökkentette a búza országos termésátlagát (4,4 t/ha) is. A szárazság a termés beltartalmát is kedvezőtlenül befolyásolta, ami magas fehérjetartalomban és gyenge sütőipari minőségben nyilvánult meg.

A tavalyi év nagyon kedvező időjárása ellenére a búza relatíve magas termésátlaga (5,8 t/ha) elmaradt a várakozásoktól, de különösen kedvezőtlenül alakultak a minőségi paraméterek.

Ennek következtében az elmúlt évben betakarított búza legalább 65-70 százaléka takarmány minőségű lett, és csak 30-35 százalék volt az étkezési búza aránya (országos szinten fordított helyzet lenne kívánatos). A világpiaci és európai (ukrán gabona stb.) hatások miatt a búza ára hatalmasat zuhant, és maga az értékesítése is rendkívül nehézkes. Ugyanakkor az is látható, hogy az egységes, jó minőségű búza iránt – ha csökkent mértékben is – továbbra is kereslet van.

A termesztési tényezők szerepe

A hazai búzatermesztésben évtizedek óta felmerülő dilemma, hogy minél nagyobb mennyiséget vagy minél jobb minőséget állítsunk elő. Az elmúlt időszakot szinte kizárólag a mennyiségi célok jellemezték, a minőség – néhány kivételes esettől eltekintve – háttérbe szorult. Ahhoz, hogy a magyar búzatermesztés versenyképességét javíthassuk, érdemes megvizsgálni, hogy a mennyiségi és minőségi célok – megfelelő kompromisszumokkal – összeegyeztethetők-e. Ennek megválaszolására több évtizedes tartamkísérletünk korábbi és legújabb eredményeit szeretnénk bemutatni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: