0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Almásfüzitő: ahol egy római erőd romjai felett boroztunk

Kevés olyan lelkesedéssel – és tegyük hozzá, szakmaisággal – szerveznek borversenyt, mint éppen Almásfüzitőn. Főleg annak tükrében, hogy a településen nem termelnek szőlőt, nem fejtenek bort.

Az idén 41.Almásfüzitő Nemzetközi Nyílt Borverseny talán ennek is köszönheti egyediségét.

Beró László
Beró László

„Egy borverseny nem csak a borok minősítéséről szól, hanem közösséget is teremt. Almásfüzitőn külön érdekesség, hogy nincs szőlő, arrébb kell menni, a környező településeken vannak hegyoldalak, ahol szőlőt termesztenek. Ugyanakkor úgy látom, hogy ha 41 éve működik, akkor ez valamit jelent”

– fogalmazta meg véleményét Beró László. A település polgármestere hozzátette, egyre több helyről érkeznek borok, úgy tűnik Almásfüzitő gyűjtőponttá vált. Sokan jönnek Felvidékről, más magyar településekről, a gazdák megtapasztalták, hogy itt minőségi bírálat zajlik, soha nem hallottak panaszt. A borverseny nagyon jó reklámot jelent a településnek, sokan az eredményhirdetésre jönnek, már várják az emberek, készülnek rá, jól érzik magukat.

Bár a település határában nincsenek szőlőterületek, de több lakosnak van Neszmélyen, Dunaalmáson birtoka. Mint a polgármester elmondta, gimnáziumi tanárként szomorú látni, hogy lassan elvesznek a közösségek, az együttlétek. Pedig ha találkoznak, jól szórakoznak, minőségi bort isznak mellé, az elősegíti, hogy kapcsolatok szülessenek. Emberek igénylik, hogy összejöjjenek, ne csak kütyüket nyomogassanak és tévét nézzenek, hanem hús-vér személyekkel találkozzanak, beszéljenek egymással.

A borverseny arra is apropót ad, hogy a szomszéd településre ellátogassanak, majd visszahívják őket. Az esemény egyféle platform, kikapcsolódás, szórakozási lehetőség.

Kiderül, a nagypapának valamikor volt bora, s bár nem biztos, hogy a mai szemmel túl fényes, de az unoka elkezd érdeklődni, hogyan lehet jó bort készíteni, kitől lehet tanulni, segítséget kérni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: