0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

19 000 szarvasmarhát zsúfoltak össze egy hajóba

Szarvasmarhákkal megrakott hajó került a világ közvéleményének középpontjába. A média világszerte tudósít a dél-afrikai Fokváros kikötőjéből, ahol az Al Kuwait teherhajó 19 ezer szarvasmarhával a fedélzetén horgonyoz.

Akkora bűz áradt a dél-afrikai Fokváros kikötőjében horgonyzó hajóból, hogy a lakók a hatóságok beavatkozását követelték. Irgalmatlanul összezsúfolt marhák álltak a hőségben saját ürülékükben. Úgy tűnt, hogy még több hétig ilyen körülmények között kell utazniuk.

szarvasmarha állatvédők
Illusztráció
A hajó szörnyű bűzéről vált hírhedtté, amelyet a város lakói nem tudtak elviselni. Tiltakozásuk és telefonhívásaik a rendőrség, az állategészségügyi szolgálat és az állatvédő szervezetek beavatkozásához vezettek. Az Állatkínzás Elleni Társaság (SPCA) dokumentálta, hogy milyen körülmények között szállították a szarvasmarhákat. A tudósítás eredményeképpen a média és az állatvédők világszerte riadót fújtak.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy az Al Kuwait teherhajó február 10-én indult Brazíliából Irakba. A szarvasmarhák szörnyen összezsúfolódtak, és a hajó túlterhelt volt. Az állatok a saját ürülékükben gázoltak, amit senki sem akart feltakarítani. A hőségtől a tehenek megbetegedtek és haldokoltak, de a személyzetet ez sem érdekelte. A magas ammóniakoncentráció miatt a szarvasmarhák nehezen kaptak levegőt. Az állatorvos utasítására többeket azonnal el kellett altatni.

A hajó kapitánya közben kijelentette, hogy a tengerre visszatérve elrendeli a takarítást. A legnagyobb felháborodást az váltja ki, hogy az állatoknak még legalább két hetet kell ilyen körülmények között tölteniük, mielőtt vágóhídra küldik őket. Az állatvédők már jogi lépéseket tettek a szállításért felelősök ellen. Nem ez az első akció az Al Kuwait tulajdonosai ellen. Az állatvédők 2022-ben megakadályozták, hogy 85 000 juhot szállítsanak ezzel a hajóval Kuvaitba.

Az állatvédő szervezetek évek óta küzdenek azért, hogy betiltsák az élő állatok ilyen nagy távolságokra történő SZÁLLÍTÁSÁT.

Azzal érvelnek, hogy a vágást a származási országban is lehet elvégezni, és elég lenne csak a fagyasztott húst szállítani. Ennek azonban szigorú vallási előírások állják útját, például Izraelben vagy a muszlim országokban. A dél-amerikai exportőrök nincsenek abban a helyzetben, hogy ilyen nagy mennyiségű állaton hajtsák végre a rituális (halal) vágást.

Forrás: farmer.pl