0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Faiskolás szimpózium a Macfruton

Az előző rendezvény sikerére alapozva az idén is külön területen mutatkoznak be a Macfrut kiállításon a faiskolák, és megrendezik a Nemzetközi alanykonferenciát. A legújabb nemesítésű alanyokat, 25 nemzetközi program eredményeit mutatják be.
A faiskola szektor igen erős Olaszországban, körülbelül ezer termelő 16 ezer hektáron állít elő növényi szaporítóanyagot 600 millió euró értékben. A szaporítóanyag felét exportálják.
Gyümölcsfaiskolák terén az olaszok Európa legnagyobbjai, összesen 330 millió szamócapalántával és 50 millió gyümölcsoltvánnyal, valamint körülbelül ugyanannyi alannyal. Hollandia áll a második helyen, ahol 250-300 millió szamóca és bogyós gyümölcs az éves szaporítás, továbbá 40 millió alanyt és 9 millió gyümölcsfát hoznak forgalomba.

Az olasz szaporítóanyag elismert szerte a világon, magas minőséget, kiváló genetikai értéket képvisel és szigorú növényegészségügyi feltételeknek felel meg, hangsúlyozta Luigi Catalano, a CIVI Italia (az olasz faiskolások nemzeti konzorciuma) igazgatója. Az olasz szaporítóanyag minőségének további javítására és nemzetközi ismertségének fokozására a szervezet új certifikációs rendszert és márkát hozott létre a mezőgazdasági minisztériummal együtt. Ez a QVI-Qualità Vivaistica Italia, ami az európai sztenderdnél magasabb minőségű szaporítóanyagot fémjelez. A szektor gyorsan reagált, és ma már 12 millió gyümölcsoltvány, 250 millió szamócapalánta és 30 millió alany felel meg a szigorúbb követelményeknek.

Faiskola - Mikroszaporított alany Fotó: Fruitecom
Mikroszaporított alany Fotó: Fruitecom

Faiskola „tanagyag”

A Nemzetközi Alanykonferencia (IRS, International Rootstock Symposium) kétnapos esemény lesz, ahol az alanyoknál elért fejlődést, az új genetikai anyagokat mutatják be négy szeminárium keretében. Betekintést adnak állami és magánnemesítők eredményeibe, amelyek 25 nemzetközi projekt keretében születtek az alma, körte, csonthéjasok és citrusfélék alanyai körében.

Nemcsak a gyümölcsfajták, hanem az alanyok terén is változásokra van szükség, hogy a végeredmény megfeleljen a nemzetközi követelményeknek, a fenntarthatóságnak és alkalmazkodni lehessen a klímaváltozáshoz. A változó termesztéstechnológiák is új fajta alanyokat igényelnek.

 

Faiskola - A környezeti hatásoknak jobban ellenálló alanyokra van szükség Fotó: Fruitecom
A környezeti hatásoknak jobban ellenálló alanyokra van szükség Fotó: Fruitecom

A gyökérzet a növény szíve és agya, amiről Davide Neri tartja a szimpózium nyitó előadását. Sok termőtájon csökken a termelékenység, amit a növények klímaváltozás miatt bekövetkező pusztulása okoz. Az egyik legfontosabb a körte fitoplazmás betegsége (pear decline), a kivi korai tőkeelhalása (a kiwifruit vine decline syndrome nevű, röviden KVDS betegséget talajból fertőző gombák okozzák), valamint a citrusfélék gyökérbetegségei, de az alma, az őszibarack és a cseresznye is súlyos veszteségeket szenved a kórokozóktól. Ráadásul a szélsőséges időjárási események nagyon megviselik a gyenge és kevéssé fejlett gyökérrendszerrel rendelkező növényeket.

Mi lehet a megoldás?

Olyan genetikájú alanyokra van szükség, amelyek ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben, és olyan művelési módokat kell találni, amelyek elősegítik az egészséges gyökérfejlődést még akkor is, ha a talaj kevésbé termékeny vagy kedvezőtlenek az időjárási körülmények. Még mélyebbre ásva a témába, fontos lenne jobban megismerni a gyökérrendszer felépítését és kapcsolatát a fa növekedési erélyével. Ugyancsak lényeges a talaj-biodiverzitás ismerete, ami a gyökérműködéshez szükséges. Valamint vizsgálni kell a gyökérzet reakcióját is az intenzívebb művelésre és a klímaváltozásra, fejtette ki előadása témáit Davide Neri, az Università Politecnica delle Marche professzora.

A Macfrut 2024 kiállításra május 8-10. között kerül sor a Rimini Expo Centerben.
További érdekességek faiskola témában:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Fruitecom

Magazin ajánló: