0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

A kávétermesztők felvették a harcot a klímaváltozással

Costa Rica kávétermesztői valaha bőséges esőknek örülhettek. Azonban a klímaváltozás hatására egyre kevesebb, és egyre ritkább az égi áldás. A terméshozamok megtartása érdekében változtatni kell a technológián.

Costa Rica középső, buja völgye korábban ideális klímát biztosított az arabica cserjék számára. Ez azonban gyorsan változik, amihez kénytelenek alkalmazkodni a termesztők. Egyikük Jesus Valvvarde, aki saját ültetvényén a cserjék közé gyümölcsfákat telepített. Ezek egyrészt árnyékolnak, másrészt segítenek a kávé számára fontos páratartalom megtartására is. „Sikerült növelni a terméshozamot” – számolt be az 59 éves gazda az AFP-nek arról, hogy megfelelő mikroklímát tudott teremteni az értékes cserjék számára.

kávé ültetvény
Kávéültetvény – illusztráció
Fotó: Pixabay
Emellett a fákról lehulló levelek táplálják a talajt, csökkentik a hőmérsékletet, és segítik a vízvisszatartást is. Ezzel a biotechnológiai fogással a gazdának sikerült ellensúlyoznia a klímaváltozás hatását.

Az Amerika-közi Fejlesztési Bank becslései szerint a növekvő hőmérséklet a világ kávétermésének felét eltüntetheti 2050-ig. Ugyan Costa Rica az egyik legkisebb kávétermesztő ország, a 19. század óta ez a legfontosabb export terméke. Csak a tavalyi évben hatvanezer tonnányit adtak el külföldre, melynek értéke 350 millió dollárra tehető. Az ágazat több, mint 25 ezer család számára nyújt megélhetést.

Folyamatos kihívások

A Costa Ricai Egyetem adatai alapján az éves csapadék folyamatosan csökken. 2010-ben még 2907 milliméter volt, 2023-ra azonban 1759-re csökkent. Eközben pedig néhány év különösen száraz volt: 2016-ban mindössze 952 milliméternyi esőt mértek.

A klímaváltozás több kihívást is tartogat, ahogy a kártevők és a gombák fejlődnek – mutatott rá Harold Gamboa, az Amerika-közi Mezőgazdasági Együttműködési Intézet szakértője.

A Costa Rica Kávé Intézet (röviden: Icafe) azon dolgozik, hogy olyan hibrid cserjéket állítson elő, melyek ellenállóbbak.

„A különböző növények DNS-ét tanulmányozva felgyorsíthatjuk a legjobb tulajdonságok fejlődését egyetlen növényben” – mondta el Erika Mendez biotechnológiai mérnök.

kávébab szárítás Costa Rica
Illusztráció

A múltban a gazdáknak nem kellett többet tenniük, mint elültették a kávécserjéket és várták, hogy megnőjenek. Mindezt az ország egyenletes csapadék-eloszlásának köszönhették, mely sajnos a múlté.

Ahhoz, hogy a termelést fenntarthassák, egyre több gazda kénytelen öntözőberendezésekbe fektetni.

Ennek segítéségével nemcsak a termés biztosított, de akár növelhetik a hozamot is. Erre példa Eduardo Rojas, az öntözés mellett többféle termésnövelő beruházást is végrehajtott 50 hektáros ültetvényén. Ennek eredményeként 2023-ban hektáronként kb. 1,5 tonnányi kávét tudott betakarítani, ami a nemzeti átlag duplája.

„Nem hittem, hogy ez sikerülhet” – vallotta be Rojas, aki 40 éve dolgozik az ágazatban. „Mindenkinek, akinek ilyen gazdasága van szélsőséges éghajlatú területeken részt kellene vennie ezekben a projektekben” – összegezte tapasztalatait a növénytermesztő.

Forrás: Phys.org