0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Közétkeztetési szakácsverseny a fenntarthatóság jegyében

Március 5-7. között, a Sirha élelmiszeripari kiállításon rendezik meg a hagyományos Közétkeztetési Szakácsversenyt. Idén a fenntarthatóság jegyében húsmentes ételeket főznek majd a csapatok.

Milyen a modern menza? A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) már kilencedik alkalommal rendezi meg a közétkeztetésben dolgozók szakácsversenyét. A háromnapos döntőbe 12 csapat jutott be, a munkájukat pedig két zsűri is értékeli majd.

Egy modern menza
fotó: hba

A gyermekétkeztetésből, kórházakból, börtönökből érkezett négyfős csapatok munkáját a konyhában higiéniai, konyhatechnológiai, szempontok alapján értékelik, és kiemelten fontos az, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a háromfogásos menü elkészítésekor.

Menza magas színvonalon

A 850 forint önköltséggel elkészült ételeket egy másik zsűri értékeli egyebek mellett tálalás és persze az ízek alapján.

Némedi József és Zoltai Anna
fotó: hba

A csapatok között nem győzteseket hirdetnek, hanem a pontszámaik alapján arany-, ezüst-, és bronz minősítést szereznek majd – mondta el versenyt beharangozó menzareggelin Némedi József, a verseny ötletgazdája és szakmai vezetője, a KÖZSZÖV alelnöke.

Sokak örömére idén sikerült megoldani, hogy a nagyközönség is kóstolót kaphasson az elkészült „menzakajákból”.

Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke elmondta, egyik támogatójuk, a Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatára idén a fenntarthatóság köré szervezik a szakácsversenyt, ezért húsmentes ételeket kell majd a csapatoknak főzniük.

menza, körözött
Körözött, mint mártogatós
fotó: hba

Négy kötelező alapanyagot kell a csapatoknak használniuk: M-es méretű mélyalmos tyúktojást, félzsíros rögös túrót, tisztítatlan céklát és friss jonatán almát. Tiltott viszont az édesítőszer, az ízfokozó, az élelmiszerszínezék.

A szakemberek azt hangsúlyozták, azért is döntöttek a húsmentes ételek mellett, mert egyre népszerűbb a veganizmus, a menzákon is egyre nagyobb a vegetáriánus és vegán ételekre az igény, ami beleillik a hagyományos magyar étrendbe is, ahol minden héten volt egy húsmentes nap (a keresztény hagyomány szerint Jézus halálára emlékeztet a pénteki a böjt – tesszük hozzá mi, és nincs köze a veganizmushoz, sokkal inkább az egészséges életmódhoz).

menza, zöldség, reggeli
Újragondolt mezareggeli
fotó: hba
Forrás: magyarmezogazdasag.hu